fredag 2 april 2010

Bio: Winx Club - Hemligheternas slott

Bilder copyright © Scanbox Entertainment
 
Inte nog med att SF inte pressvisade den här datoranimerade filmen i Malmö - de brydde sig inte ens om att nämna att den hade premiär idag.

Det förstår jag.

Jag såg en annons i tidningen, så i min strävan att försöka se allt som går på bio i Malmö, bet jag ihop och gick och såg filmen.

Winx Club. Vad är Winx Club? Fråga mig inte. Jag har inte den blekaste aning. Jag har sett serietidningen på tidningshyllor, men den är ju alltid inplastad med plastig leksak eller smycken, så jag har inte kunnat bläddra i den. Och jag har nog sett Winxleksaker. Ett tag trodde jag att Winx och Witch var samma sak. Men det är det nog inte. Eller så är det det. Hur fan ska jag veta det? Om jag förstått saken rätt, är Witch ett italienskt fenomen - och Winx verkar också vara italienskt, av de inblandade namnen att döma. Fast man gör sitt bästa för att verka japanskt.
Förresten, låter inte Winx lite porrigt? Seventeen Winx: Sweet Teenies from Holland. Hmm...

Nåja. Jag slog mig ner i salongen på Filmstaden Entré. Det var en massa flickor i femårsåldern och deras uttråkade föräldrar - och så jag. Innan filmen började babblade småtöserna på om figurerna i Winx. De verkade veta allt om dem; vad de heter, vilka krafter de har und so weiter. Fascinerande. Fast jag tycker det är skrämmande att så många här i Malmö är spanska i truten. Det borde förbjudas. Jag skäms.

Filmen började ... och jag fattade ingenting. Sex brudar iförda kåpor tar sig in i ett dystert slott. Där attackeras de av en massa stora, svärdsvingande robotar. Då kastar brudarna kåporna och flyger upp i luften en i taget - och de är NAKNA!!! Tyvärr glöder deras kroppar, så man ser inte så mycket. Brudarna förvandlas till något slags superféer och skriker ut sina namn ("BLOOM!", "STORM!"). Sedan bekämpar de robotarna med sina krafter, och de skriker ut vad de gör: "MAGNETISK STORM!", "DRAKENS ELD!".

De hittar en gubbe som är ond, men egentligen god, och så far de till féskolan som är rosa och flickorna i publiken skrek "ÅÅÅÅÅH, SÅ FIIIIINT!!!" och där är det examen och Winxbrudarna är nu utbildade féer. Och så är de kåta på några killar i trikåer och mantel. Vad killarna sysslar med fattar jag inte och de har inga krafter. Men en med blått hår förråder féerna, för tre häxor vill alla illa. Ett slott med hemligheter syns inte till, däremot figurerar en secret of the lost kingdom, eftersom filmen heter så på engelska.
En av Winx-brudarnas föräldrar visar sig ha förvandlats till sten, liksom resten av kungadömet. Så dessa måste ju befrias. Plötsligt dyker det upp älvor, små varelser med jättehuvuden som pratar som Piff och Puff och bor i något slags smurfby och töserna i publiken stånkade "ÅÅÅÅÅÅÅH, SÅ SÖÖÖÖÖTA DE ÄR!!!" och jag vred på mig för att försöka sova på andra axeln ett tag.

Sedan slåss de och pussas med killarna och det går väl bra, tror jag, men allra sist kommer de dödade häxorna tillbaka och hånskrattar och besätter tre nya kroppar.

Jag fattade absolut ingenting. Det här var totalt obegripligt. Sämsta jävla pissfilm jag sett på bio i år. Och den ser för jävlig ut; som ett TV-spel från 1995. Handlingen påminner också om ett TV-spel.

Men ungarna i publiken tyckte det var jätte, jätte, JÄTTEBRA!!! Tänk, här kommer vuxna förståsigpåare och tycker att barn ska se barnfilm om skilsmässoungar och misär, och att barn inte ska tvingas titta på rosa, plastigt skräp som de ju egentligen inte tycker om.

Det är bara det att ungjävlarna vill ju verkligen se på rosa, plastigt skräp och inte på ångest och öststatsproduktioner.


(Biopremiär 2/4)

2 kommentarer:

johannes pinter sa...

LoL! Pidde på Winx!
Min dotter har läst den där tidningen och lekt med leksakerna, men nu är hon 10 år och har växt ifrån dom.
Summa summarum: man kan inte pracka på ungarna värderingar och kvalitet, de väljer själva, vad de vuxna än tycker. Men det gör å andra sidan vi vuxna också, vad än storebror tycker :)

Pidde Andersson sa...

Då måste jag förstås fråga: läste du också den där tidningen? Kan jag få en analys? Eller en förklaring till vad det handlar om?
Men är inte tio år lite tidigt för att växa ifrån Winx? Jag var åtta när jag började läsa Fantomen, jag borde växa ifrån den serien vilket decenniun som helst nu...
Klart ungar väljer själva, och det ska de få göra. Jag minns ju hur jag och mina kompisar var som barn. Och när vi lekte krig ville vi ofta vara tyskar eftersom de hade tuffare hjälmar och Stukaplan. Fredliga progg- och hippielekar och aktiviteter var jag helt främmande för. Jag gillade bara angloamerikansk och fransk-belgisk piopulärkultur. Samt pilsnerfilm.
Hade jag barn skulle jag nästan hellre se att de läst Winx än en del av Astrid Lindgrens böcker. Eller kanske inte just Winx, men nåt annat fräsigt.

Skicka en kommentar