torsdag 1 april 2010

Bio: The Bounty Hunter

Foton copyright © 2010 Sony Pictures Entertainment 

I THE BOUNTY HUNTER får vi följa Robert "Exterminator" Ginty, som... Nej, vänta! Fel film! The finns hur många filmer som helst som heter BOUNTY HUNTER, BOUNTY TRACKER, BOUNTY KILLER, för att inte nämna MYTERIET PÅ BOUNTY och nyinspelningen THE BOUNTY...
    

Detta är den nya, romantiska actionkomedin med Gerard Butler och Jennifer Aniston. Jag har egentligen inte läst några amerikanska recensioner av den här; bara flyktigt skummat rubrikerna och konstaterat att responsen varit ljum. Och detta är ju en typisk film man som filmkritiker inte får gilla.

    
THE BOUNTY HUNTER pressvisades inte i Malmö, så jag fick gå på den vanliga premiären. Intressant: publiken bestod av bortåt 150 tjejer och runt tjugo killar (jag vet inte hur många platser det fanns, men det kändes så) - och jag var äldst med marginal. Parfymdoften låg tung i salongen.
 

Gerard Butler är före detta polisen och numera prisjägaren Milo Boyd, en härligt småsluskig kille av samma typ han spelade i THE UGLY TRUTH (en annan film man inte fick lov att gilla). Jennifer Aniston är journalisten Nicole som tidigare varit gift med Milo. Efter en fånig bilolycka arresterades Nicole och nu ska hon infinna sig i domstol.   

Det är bara det att hon jobbar på en jättestory, hon är bovar och banditer på spåren - och på väg in i

domstolen ringer en av hennes tjallare, så hon måste sticka. Lagen gillar inte detta och låter efterlysa Nicole. Och gissa vem som beger sig ut för att plocka sin före detta fruga... 

Det blir en väldig massa jagande och gnabbande mellan det före detta äkta paret, innan Milo inser att livsfarliga skurkar är ute efter Nicole och de måste samarbeta - och självklart förstår vi hela tiden att de två egentligen fortfarande älskar varandra och kommer att få ihop det igen på slutet. Fan vore det väl annars.

    
Väldigt oväntat tyckte jag att THE BOUNTY HUNTER är den minst tråkiga film jag sett på evigheter! Faktiskt! Jag trodde att detta skulle vara lika meningslöst och visset som HAR NI HÖRT RYKTET OM MORGANS?, men tvärtom var det här hur underhållande som helst. Andy Tennants (som gjorde de usla filmerna HITCH och FOOL'S GOLD) film känns som en actionkomedi från 80-talet! Det här är romantisk komedi-versionen av MIDNIGHT RUN, dock utan att nå upp till den filmens kvaliteter, förstås.
    

Filmen gick hem hos den unga, kvinnliga publiken. Och vad som gladde mig, var att i synnerhet Gerard Butler gick hem. Butler är nämligen en typisk grabb. Han ser ut som en grabb, han beter sig som en grabb, han är orakad och dann och så långt ifrån "metrosexuell" man kan komma - utan för att för den sakens skull vara "grabbig" i negativ bemärkelse. Han är ingen fjolla som Robert Pattinson, Orlando Bloom, eller de andra flickidolerna. Än finns det hopp för mänskligheten! Det känns befriande att Butler får vara den typ av snubbe han är.
    
Jag har egentlig-
en aldrig varit speciellt förtjust i Jennifer Aniston och jag följde aldrig VÄNNER på TV - VÄNNER var den där andra populära TV-serien som de som inte fattade SEINFELD gillade. Men ärligt talat - ser inte Aniston bättre ut nu när hon är 40 än hon någonsin gjort? Sexistisk som jag är kommenterar jag självklart utseendet först. Men hon funkar bra i rollen och är riktigt rolig.
    

 Sedan är det ju väldigt sexigt med scener där ena parten måste fängslas med handklovar i sängen för att inte smita. Och varianter på detta. De hatar varandra, de älskar varandra.
    

THE BOUNTY HUNTER innehåller cykeljakt, golfbilsjakt, en småfet charmör med mustasch, en smällfet indrivare, och Christine Baranski som Nicoles nattklubbsprimadonna till morsa. Ibland är det Run-D.M.C. och Bee Gees på soundtracket, vilket förstärker känslan av att jag ser en äldre film.
    

Det kändes som om jag kastats in i en tidsmaskin och såg en populär film på repertoaren när jag var tonåring. En behaglig känsla. Tillåt mig att vara unik och sätta ett snällt överbetyg!
(Biopremiär 31/3)

1 kommentarer:

johannes pinter sa...

Agree, Aniston har blivit en riktig MILF. Och SEINFELD var bättre än VÄNNER, basta.

Skicka en kommentar