måndag 8 mars 2010

Priset går alltid till något jag inte sett

Det slår nästan aldrig fel. När Oscar, Guldpalm eller Guldbagge för bästa film ska delas ut, går priset nästan alltid till den film jag inte sett.
Som nu THE HURT LOCKER. Jag missade den på Göteborgs Filmfestival 2009. Sedan gick den långt senare upp på bio i Lund, där den även pressvisades. Det sistnämnda innebär att enbart de kritiker som bor i Lund går dit. Ännu längre senare fick filmen Malmöpremiär. Den gick en väldigt kort tid på Panora utan någon fanfar.
...Och nu vann alltså denna i Sverige undanskuffade film sex Oscars.
Noterar att åtminstone två av de vinnande amerikanska filmerna inte har fått svensk biopremiär; CRAZY HEART och THE BLIND SIDE.
INGLOURIOUS BASTERDS borde ha vunnit fler statyetter än den enda som förstås gick till Christophe Waltz. Men jag är tacksam för att AVATAR bara fick tekniska priser. Jag menar, hur fan skulle det sett ut om den filmen fick pris för bästa manus, regi och bästa film?!
...Men hur fanken kunde PRESCIOUS få Oscar för bästa manus efter förlaga? Priset skulle självklart ha gått till AN EDUCATION. Fast det är klart, PRESCIOUS är den typ av film som anses "viktig". Och Mo'nique förtjänade inte utmärkelsen.
Hmm... Är det bara jag, men var inte Steve Martins och Alec Baldwins öppningsmonolog (som snarare var en dialog, men inte enligt Oscars.org) lite märkligt stiff och bristande i tajming? Kolla på den HÄR. Det känns som om folk sitter i ett annat rum och skrattar för sent.
Mest glädjande: Roger Corman, som redan fått sitt pris (kolla HÄR) dök upp trots allt och gjorde en tiosekunders cameo.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar