måndag 22 mars 2010

BUFF: Superbror

Foton copyright © Nordisk Film
I min recension av MONSTER BUSTERS skrev jag att jag sett två danska barnfilmer under BUFF-veckan. Detta är den andra - fast jag såg den före MONSTER BUSTERS.
Regissören Birger Larsen mottog BUFF:s stora pris 2010 för sin gärning inom barnfilmen. Eftersom jag inte tittar på barnfilm, har jag inte sett karlns filmer, men jag har allt sett honom skådespela: 1978 gjorde han en roll och blev då så populär att han blev skrämd. Han hade huvudrollen i den danska ungdomsfilmen VIL DU SE MIN SMUKKE NAVLE?, byggd på boken med samma namn. Den gick på svensk TV när jag var ung och innehöll ett par repliker vi länge citerade: "Er den ikke smuk? Vil du kysse den?".
Manuset till SUPERBROR är skrivet av Åke "Kådisbellan" Sandgren. Filmen handlar om lille Anton och hans äldre bror Buller, som är autistisk. Anton är mobbad i skolan, men är duktig på att ta hand om sin bror.
En dag anländer en sten från rymden och Buller får superkrafter. Han kan flyga och blir stark och grejor, och äntligen kan han vara lite vuxen och försvara Anton mot mobbarna.
Visst är det coolt med en skandinavisk superhjältefilm. Birger Larsen har antagligen haft hur kul som helst när han gjorde öppningsscenerna och förtexterna: först kommer en parafras på STJÄRNORNAS KRIGS öppning; rymden och en farkost kommer farande bakifrån över oss - men så riktas kameran lite neråt och vi ser att det är ett flygplan som går in för landning på Kastrup. Därefter kommer förtexterna flygande genom rymden som i SUPERMAN - THE MOVIE.
Tyvärr är resten av filmen inte så bra jag vill att den ska vara. Det blir sådär trist svenskt (fast danskt) med budskap och politisk korrekthet. Nog för att Stan Lee lät sina superhältar lida av allehanda handikapp och personliga problem, men en autistisk pojke känns fel för att resultatet ska bli tjoflöjt. Det är lite för allvarligt.

SUPER-
BROR är också berät-
tad på ett sätt som verkligen vänder sig till barn. Tror jag. Jag upplevde filmen som allt segare och segare; den är berättad i ett rätt makligt tempo. Jag blev sömnig.
Filmen innehåller en del fräsiga effekter. De är förvisso aningen taffligt gjorda, men det är ju inte varje dag man ser en unge flyga omkring i ett danskt villaområde.
MONSTER BUSTERS var betydligt bättre.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar