fredag 19 mars 2010

BUFF: Orps - The Movie

"När såg du en norsk film senast?" är en fråga som inte passar så bra just nu. Meningen är att svaret ska vara "Oj, det var längesedan...", men tack vare DÖD SNÖ har ju många faktiskt klämt en norsk film de senaste månaderna. Men:
När såg du en norsk barnfilm senast? Är du i min ålder svarar du nog något om PROFESSOR DRÖVELS HEMLIGHET, och det var inte ens en film utan en TV-serie. Om du inte går på filmfestivaler är chansen liten att du tittar på norska barnfilmer.
Atle Knudsens ORPS - THE MOVIE var öppningsfilm på årets upplaga, den 27:e, av BUFF; Malmö Barn- och Ungdoms Filmfestival. Många av filmerna på BUFF tycker jag är långtifrån barnfilmer. Till exempel visas SEBBE. Huga. Men Knudsens film är en rejäl barnfilm, riktad till småungar som vill ha kul och inget annat i en och en halv timme.
Marschorkestrar - korps - är tydligen stort i Norge. Jag har ingen aning om hur det är i Sverige. Annars förekommer sådana band mest i amerikanska filmer, tycker jag. I ORPS - THE MOVIE ska en orkester från en liten håla på vischan åka iväg och tävla i Norgemästerskapen i marschmusik. Dock har de dåligt med pengar och fem bandmedlemmar får inte följa med. Dessa ungar väljs genom en fejkad lottdragning.
Dock beslutar sig de utröstade ungarna - de verkar vara i mellanstadieåldern - för att bilda ett eget band och åka iväg och tävla ändå. De döper sig till något om Gamle Tomter Elite Korps eller vad det nu var, men senare blir de av misstag omdöpta till Orps, kort och gott, efter att ett frigolit-K lossnat.
Bandet letar upp en gammal avdankad dirigent som tycker att de ska spela balkanmusik - zigenarjazz, alltså. Fy fan, det värsta jag vet! Därefter är det dags för spänning, äventyr och lite kärlek.
Kvinnan som leder det egentliga marschbandet är härligt psykopatisk och går ständigt omkring med ett vansinnigt leende. Först blir det bussjakt - det gäller att komma först till tävlingen. När jag tänker efter består mer än halva filmen av bussjakten, under vilken de elaka försöker sabotera för de goda.
...Och sabotageförsöken fortsätter under tävlingen. Men allting är härligt förutsägbart. Det handlar om rejäl amerikansk dramaturgi och innehåll och moral är också typiskt amerikansk - dock blir det Åsa-Nisse över det hela.
Här finns en massa konstiga inslag jag inte riktigt vet vad jag ska säga om: en av killarnas storasyster sitter i rullstol och kräver särbehandling - men hon är egentligen bara lat och orkar inte gå. En indisk eller pakistansk pojke lider av narkolepsi och somnar plötsligt - men detta förekommer bara i början, så sömnsjukegrejen har ingenting med någonting att göra. En tjock tjej stammar. Hon har även två väldigt tjocka föräldrar.
Och så har vi det där med balkanmusiken. Det känns bara politiskt korrekt. Det finns väl inga ungar som vill spela sådan skit. Det låter som om Kustorica gjort en tramskomedi för barn.
ORPS - THE MOVIE är inte tråkig. Det går undan. Det är en del slapstick, glatt humör och tjoflöjt, och de goda segrar över de onda. Men det är banalt och lite visset. Om ungarna i publiken uppskattade filmen vet jag inte. Den var på norska och textad på engelska. Det skrattades åt de fysiska skämten.
Den här filmen lär nog inte gå upp på bio i Sverige - eller ens komma ut på DVD. Betyget här under är bara något jag drar till med.

2 kommentarer:

Åke Forsmark sa...

Jag har mitt hemman i Arjeplogsfjällen. Det är verkligen längst bort ifrån allting. Men man kan köra femton mil över kalfjället och så är man plötsligt i Norge och det ser likadant ut som Sverige, ja det är ju brantare backar överallt, förutom dessa marchband som dammas av vid varje möjlig helg. Märkligt.

Pidde Andersson sa...

Jo, Norge är ju lite grann som Spegellandsversionen av Sverige - mer likt Sverige än Danmark är, skulle jag tro. Och det är lustigt att norsk film (ofta) ser ut precis som svensk. ORPS - THE MOVIE (producerad av SF Norge!) ser ut som en svensk film. DÖD SNÖ (som jag ska ta och recensera någon gång) ser ut som en gammal svensk TV-film, fast med norska bergsmiljöer.

Skicka en kommentar