lördag 20 mars 2010

BUFF: Monster Busters (Monsterjægerne)

Foton copyright © M&M Productions

Den andra danska barnfilmen på bara ett par dagar tack vare BUFF. Jag vet inte när jag såg en dansk barnfilm senast. Kanske var det en visning av OTTO ÄR EN NOSHÖRNING för femton år sedan.
Danskar har en lite annorlunda inställning till livet och kultur än vi svenskar. I Danmark har de en fin serietradition inspirerad av fransk-belgiska album, medan vi i Sverige får dras med illa tecknad propaganda från arga feminister. Och i Danmark kan de utan att skämmas göra barnfilm som barn faktiskt vill se. Som MONSTER BUSTERS - kanske en av de bästa barnfilmer jag någonsin sett. Och då är jag en medelålders man.

MONSTER BUSTERS i regi av Martin Schmidt bygger på en serie ungdomsböcker. Tolvårige Oliver och hans lillebror lyssnar på deras tjocke, skäggige och piprökande farfars berättelser om hans karriär som monsterjägare. Till skillnad från Lasse tror inte Oliver ett dugg på farfars stories och om att ett infångat skuggmonster finns inlåst i en speciell frys.

Men så hamnar farfar på sjukhus. Oliver och Lasse undersöker farfars hus och hittar en lucka som leder ner till en hemlig källare full av monsterjägarutrustning - och där finns även en frys med varningsskylt...

Oliver mobbas i skolan av Philip, en av de tuffa pojkarna, och det bär sig inte bättre än att Philip hamnar i källaren och öppnar frysen. Ut kommer en vildsint skugga som sätter igång att besätta folk.
Olivers föräldrar är riktigt rejäla - farsan är till och med polis. Men morgonen efter att skuggmonstret sluppit löst beter han sig konstigt. Han vill inte jogga, utan äter Kalaspuffar med chokladmjölk och extra socker, han rapar - och så börjar han fisa. Och fisa. Och fisa som bara den. Därefter kysser han sin fru - och då blir även morsan besatt. Hon klär genast ut sig till hora och börjar flörta med karlar. Inte bra, eftersom de ska iväg på föräldrasamtal med lärarna på skolan. Samtalet urartar till en fis- och tafsorgie.


Oliver och Lasse förstår att skugg-
monstret sprider sig via kyssar. Folk i byn blir galna till höger och vänster. Ungarna instrueras av farfar och tillsammans med ett par kompisar beväpnar de sig med monsterbekämparvapen och beger sig ut på monsterjakt.
MONSTER BUSTERS är verkligen skitrolig. Det är som om bröderna Farrelly regisserat THE MONSTER SQUAD och flippat ut under arbetets gång. Tänk om jag hade fått se sådant här när jag var tio!

Förtexterna är fantastiska; de är animerade och ser ut att vara hämtade ur en 60-talskomedi. Prologen är också otrolig och fick mig att undra vad fan det här är - det är farfars berättelser om vad skuggmonstret hittade på en gång i tiden; vi ser en rad människor bli besatta och göra de mest bisarra saker - bland annat en galet skrattande farsa som överlämnar ett knippe dynamit till sina små barn för att sedan trycka ner spaken på detonatorn. Allt annat än god smak, vilket är bra.

Lille Lasse älskar att titta på skräckfilm och i en scen väljer han mellan att se FRIDAY THE 13TH: THE FINAL CHAPTER och SISTA TIMMEN - den sistnämnda är Martin Schmidts debutfilm, en inte så lyckad skräckis, men ändå.

Jag hoppas verkligen att MONSTER BUSTERS kommer att få distribution i Sverige. Om inget annat på DVD. För den här filmen förtjänar verkligen att ses. Du kommer nog att älska den du med, oavsett din ålder!4 kommentarer:

Anonym sa...

Kolla in Torkel i Knipa om du vill se en annan bra dansk ungdomsfilm

Pidde Andersson sa...

Just det, den glömde jag bort!

christian strindert sa...

otto är en noshörning var kul . Jag gillade även gummitarzan

Cyril Tönisberg sa...

Låter som en trevlig bekantskap.

Och den är på gång på DVD:

http://cdon.se/film/monsterj%C3%A6gerne_(dk)-7390782

Skicka en kommentar