tisdag 9 mars 2010

Blu-ray: Saw VI - Unrated

SAW VI (Scanbox)

Ännu en film vi klämde på Blu-ray under förra veckans filmorgie. SAW VI biovisades ju aldrig i Malmö, det kommer ni kanske ihåg att jag påpekade förra året. I Sverige gick filmen upp i tre kopior, vilka bara såg projektorns ljus i Stockholm och Göteborg.
Jag ska väl inte säga att jag grät blod över att SAW VI inte gick upp här, jag tillhör inte seriens fans. Den första SAW (2004) hade en intressant story, men skådespeleriet var under all kritik. SAW II tyckte jag var bättre. SAW III minns jag inte alls, SAW IV såg jag aldrig, och SAW V finns recenserad här i "gamla" TOPPRAFFEL!.
En av mina kompisar är stor SAW-fantast och krävde att vi skulle se SAW VI omedelbart, före Dolph Lundgren och BITCH SLAP, och så fick det bli.

Filmen börjar bra. Jag gillade prologen. En inlåst fet kille och en svart tjej vaknar upp inlåsta i ännu en typisk Jigsawfälla. För att komma ur knipan, måste de lägga vikter på en våg. När tillräckligt mycket lagts dit, öppnas låsen hos den som öst på med tyngst grejor. Och grejor i det här fallet är kroppsdelar. De måste stympa sig själva - och när de inte gör det, borras de i huvudet eftersom de är iförda huvudbonader med borrmaskiner. Den fete killen karvar fläsk från sin mage, medan tjejen hugger av sin arm.
...Men efter denna prolog blir det mest långsökt och förvirrat. SAW VI hänger ihop med de tidigare delarna - på gott och ont. Kommer man inte ihåg vad som hände i dem, kan det bli klurigt att hålla isär allt. Om man nu vill hålla isär allt. Den här gången är det visst en advokat som står i centrum och ska straffas. Mördaren Jigsaw har varit död i flera filmer nu, men Tobin Bell lyckas fortfarande återvända i rollen.
SAW VI är krystad, dum och rätt tråkig - i USA spelade den in betydligt mindre pengar än föregångarna vilket inte stoppar SAW VII i 3D från att komma i år - men liksom förra delen är filmen inte tillräckligt dålig för att sågas helt. Dock kan jag inte komma på speciellt mycket att skriva om filmen - vilket väl märks, då jag sätter punkt redan här.


Bilder copyright © Scanbox Entertainment

6 kommentarer:

Jimmy Wallin sa...

Jag har inte sett någon av filmerna, trots att skräck är en av mina favoritgenrer. De lockar mig helt enkelt inte. Har jag missat något?

Pidde Andersson sa...

Det beror väl på om du gillar att se folk torteras till döds i närbild i bisarra fällor - eller ej.

Jimmy Wallin sa...

Det är inget fel på tortyr så länge som det görs med lite finess.

Pidde Andersson sa...

Var det du som skrev den här insändaren?
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.3643925

Jimmy Wallin sa...

Nej, men jag hade den i åtanke när jag skrev det. Undrar vad den killen gör nu för tiden.

Pidde Andersson sa...

Antingen är han kommunpolitiker, eller så gör han märkliga konstprojekt uppbackade av Lukas Moodysson.

Skicka en kommentar