torsdag 18 mars 2010

Bio: From Paris With Love

Foton copyright © Nordisk Film

Av en tillfällighet fyller Luc Besson 51 idag. Besson är ju av allt att döma mannen som aldrig sover och skriver och producerar film dygnet runt, året om. Nu är det återigen dags för en hyfsat påkostad actionsnurra, producerad av Besson, som även hittat på storyn - men för regi står Pierre Morel.
Morel var mannen bakom Liam Neeson-rafflet TAKEN häromåret, en väldigt underhållande och överraskande hård film, så förväntningarna på FROM PARIS WITH LOVE var rätt höga för min del, i synnerhet efter ett par tuffa trailers.


Jonathan Rhys Meyers spelar James Reece, ett slags agent som arbetar i Paris, där han lever i ett lyckligt förhållande med en tjusiga Caroline (Kasia Smutniak - hopplöst namn, men hon är verkligen min typ!). Men så tvingas han en dag att samarbeta med en viss Charlie Wax (John Travolta), en egensinnig och våldsam agent som skickats till Paris för att stoppa pakistanska terrorister.
Samar-
betet med Wax börjar inte så bra, då Wax stoppats i tullen då han försökt föra in ett gäng burkar energidryck, vilket fransmännen inte gillar. Wax svär och skriker och bär sig åt innan James lyckas fixa ut honom och burkarna - det visar sig att burkarna innehåller Wax' favoritpickadoll.


Det första de gör är att besöka en kinakrog - eftersom Wax vet att det huserar skurkar där. Efter att ha ätit några tuggor drar Wax sin puffra och skjuter ner alla skurkar så att blodet sprutar - och han lyckas hitta hur många kilo kokain som helst gömt i taket. Några av dessa kilon sparar de i en vas.


...Och så fortsätter det i ungefär en och en halv timme. Wax och snart även James spöar upp och dödar skurkar och terrorister i enorma mängder.


Jag blev avigt inställd redan i början av filmen när Charlie Wax introduceras. Jag tycker nämligen att rollfiguren är tämligen osympatisk och inte speciellt rolig: Wax sprutar ur sig "motherfucker", är högljudd och påminner om amerikanska turister som inte accepterar att utlandet inte är som hemma. Dessutom är han tjock och illa klädd.


"Ironiskt våld", det vill säga grovt våld med avsikt att vara roligt, är en annan grej jag tröttnat på för länge sedan, och ibland har våldet i FROM PARIS WITH LOVE en tendens att kännas lite fel - en lätt dålig smak i munnen börjar infinna sig när de "roliga" replikerna inte passar ihop med rå misshandel.

 
...Men vad gäller våld och action, så bjuder Morels film på en hel del alldeles utmärkt action. Eldstrider, närstrider och en biljakt där en övermodig Travolta svingar en bazooka. Wax blir mindre irriterande efter ett tag och jag börjar tycka att filmen kanske känns rätt okej ändå. Handlingen är inget vidare, eller - handling och handling, det är inte så mycket till handling och logiken obefintlig. Charlie Wax verkar redan känna till allt så han slipper undersöka saker och leta upp folk. Och som sagt, jag tilltalas av fröken Smutniak. Rhys Meyers har jag dock inte så mycket att säga om. Han funkar, men killen är rätt intetsägande.

Vad gäller betyg var jag länge tveksam. Länge tänkte jag sätta en tvåa. Men jag kan ge mig fan på att jag kommer att se om FROM PARIS WITH LOVE flera gånger när den släpps på DVD, så jag tar det säkra före det osäkra och höjer betyget ett snäpp. Jag är snäll.


Filmen innehåller förresten en PULP FICTION-referens.

 
(Biopremiär 19/3)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar