fredag 26 mars 2010

Bio: En profet

Foton copyright © 2009 Sony Pictures Entertainment  

Frankrikes Oscarsbidrag. Fängelsefilm. Det första som slår mig är att regissören Jacques Audiard verkar ha missuppfattat hela grejen med fängelsefilm. Han har nämligen gjort en film om karlar som sitter i fängelse. Men herregud, det vet väl alla att fängelsefilmer ska handla om kvinnor som tar långa duschar, slåss med kniv i tvättstugan och sedan revolterar mot de lesbiska plitarna. Filmer om karlar i fängelse funkar bara om de handlar om straffångar som gräver sig ut, eller om det hålls hemliga kickboxartävlingar i källaren.  

EN PROFET handlar om nittonårige Malik El Djebena (Tahar Rahim) som dömts till sex år i fängelse efter att ha knivskurit en polis. När han först hamnar bakom murararna befinner han sig längst ner på skalan, han är bara en "liten arab". Fängelset styrs av korsikanske gangstern César Luciani (Niels Arestrup) och hans män. De sköter allt, inklusive den (självfallet) korrupte fängelsedirektören. Malik kontaktas av Luciani. 

Det har anlänt en viktig arab till fängelset, och denne måste dödas. Malik får i uppdrag att mörda araben - om han inte lyder kommer även Malik att dödas. Om han däremot gör som han beordrats, kommer han att stå under Lucianis beskydd. Att döda araben med en rakblad gömt i munnen är inte det lättaste. Malik övar länge och är nära att misslyckas med dådet, men till slut ligger offret död i en stor blodpöl. Från och med nu avancerar Malik i fängelset. Han är fortfarande långt ner i hierarkin och hjälper främst till med att fixa kaffe och andra småsaker, men medan åren går blir Maliks insatser allt viktigare. Han börjar få dagspermissioner, och under dessa utför han viktiga uppdrag åt gangstrarna. Men han påminns hela tiden om det där första mordet. Den mördade araben dyker konstant upp i Maliks cell och levererar visdomsord. Malik utbildar sig, lär sig läsa och skriva, och verkar nästan kunna förutse händelser. Vid ett tillfälle undrar en gangster om Malik är en profet. 

EN PROFET är en extremt tung, rå och skitig film. Tonen är grå. Här finns inte mycket utrymme för hopp och glädje, även om det glimmar till då och då. Jag har aldrig tidigare sett en fransk fängelsefilm, jag har ingen aning om hur franska fängelser fungerar i förhållande till andra länders, men mycket känner man igen från alla amerikanska filmer. Jag måste dock säga att storleken på cellerna förvånar mig, de ser nästan ut som (skitiga) studentlägenheter med en liten avskärmad kokvrå och allt. Och isoleringscellen är tillräckligt stor för att man ska kunna jogga runt i den. Scenen där Malik skär halsen av araben är vidrig och rätt svår att titta på. 

Audiards film ligger långt ifrån actionromantiken. Samtidigt fungerar EN PROFET som thriller. Det är spännande. Rollfigurerna och handlingen utvecklas och rör sig framåt; här finns en riktig handling, det är inte bara livet bakom murarna som ska avhandlas rätt upp och ner. Dock är filmen för lång. Ungefär två och en halv timme. Det hade utan problem gått att kapa ner filmen till två timmar, jag tyckte det blev i saggigaste laget när Malik satt och läste om en "canard" i en ABC-bok för första klass. Trots detta är EN PROFET en mycket bra film du självklart ska se. Fråga mig inte varför Malmöpremiären fick vänta en vecka, men nu är den i alla fall här.  

 

 

 

(Malmöpremiär 26/3)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar