torsdag 25 mars 2010

Bio: Draktränaren

Bilder copyright © 2010 Paramount Pictures Sverige
Det är mycket man får lära sig av DreamWorks Animations DRAKTRÄNAREN. Till exempel att vikingarna lyssnade på irländsk folkmusik. Att vuxna vikingar pratade engelska med skotsk och irländsk accent, medan barnen pratade bräkig amerikanska. Men framför allt får man lära sig att vikingar tillbringade större delen av tiden med att slåss mot drakar.
Redan när de är barn tränas vikingarna upp till drakfajtare. De älskar att fånga och döda drakar. Alla utom den tanige Hiccup, som dessutom är son till hövdingen Stoick. Hiccup är inte bra på fajting och inte på så mycket annat heller - så han har inte stora chanser att imponera på Astrid, den tuffa, yxsvingande bruden han är hemligt förälskad i.
Men så en dag lyckas Hiccup fånga en drake - mer eller mindre av misstag. Och det är inte vilken drake som helst, utan en av arten Night Fury - en drake så otroligt farlig att vikingarna knappt vet något om den. Fast Hiccup har förstås inte hjärta att döda draken, så han befriar den igen. Då märker han att draken har problem att flyga - stjärten är missbildad.
Smart som han är, bygger Hiccup en tillsats till stjärten; en liten flygplansstjärtfena, och se, då kan draken flyga. Och gissa om Hiccup och draken blir vänner nu. Men de måste förstås hålla vänskapen hemlig. Hur skulle det se ut om en viking umgicks med en drake? Så grabben fortsätter att gå i drakdödarskola medan han samtidigt tränar upp sin drake.

Dock visar det sig snart att det på en okänd ö i närheten finns en gigantisk drake som verkligen är farlig på riktig...
DRAKTRÄNAREN är ännu en datoranimerad familjefilm i 3D. Jag såg den i 3D, på engelska och otextad. Om 3D-versionen kommer att visas otextad överallt vet jag inte, men det verkar så. Svenskdubbad version ska också gå upp.
Tja... Filmen är ju inte tråkig. Anime-
ringen är väldigt bra, figurdesignen är mycket bättre än den brukar vara. Bruket av 3D är också klart över medel. En del scener är väldigt trevligt regisserade. Men jag kan inte påstå att jag tycker att DRAKTRÄNAREN är speciellt rolig. En del smådetaljer är kanske kul, men jag satt inte och skrattade. Dessutom är slutstriden mellan drakar och vikingar alldeles, alldeles för lång och jag kom på mig med att sitta och tänka på annat.
Bland de som gör rösterna i originalversionen hittar vi Gerard Butler, America Ferrera och Jonah Hill. Regissörerna Dean DeBlois och Chris Sanders har tidigare gjort Disneyfilmen LILO & STITCH.


(Biopremiär 26/3)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar