tisdag 9 februari 2010

Hur gubbig är jag - egentligen?

För ett par veckor - eller månader? - sedan konstaterade jag något märkligt, som fick mig att känna mig lite ... märklig.
Jag var på bio, på en vanlig visning; jag har glömt vilken film det var. Det kom in en familj och slog sig ner bredvid mig; mamma, pappa och dotter i tolvårsåldern. Kvinnan hamnade bredvid mig.
Reklamfilmerna började rulla, och till en av dessa spelades en technolåt. Då märkte jag hur kvinnan började "sittdansa" i fåtöljen, det vill säga, hon ryckte på huvudet och gjorde rörelser med händerna. Detta upprepade hon till en trailer som också hade något slags dansmusik på soundtracket.
Antagligen gjorde damen detta för att skoja med sin dotter. Hur dottern reagerade vet jag inte. Men beteendet fick mig att tänka på något jag absolut inte tycker om: skolfröknar (för det är oftast sådana) som ska toka sig och vara lite "ungdomliga", men som förstås har fått det mesta om bakfoten. Avdelningen pinsamt beteende.
Filmen slutade, ljuset tändes, familjen reste sig upp - och nu kunde jag se hur de såg ut. Herrejösses, kvinnan var ju i min ålder!
Vad innebär detta?
Jag betraktade henne alltså som en tant. Och jag tyckte att jag själv var så ungdomlig när jag irriterade mig på henne.
Betyder detta att jag uppfattas på samma sätt när jag beger mig ut på dansgolven på nattklubbar och diskotek? Det är förvisso inte ofta det händer, men visst händer det.
Står ungdomarna och pekar finger och retar sig på mig i mina försök att vara ungdomlig?
Hmm...

0 kommentarer:

Skicka en kommentar