onsdag 10 februari 2010

En av Internets största fördelar

Sportlovet 1975 var familjen på skidresa i Transsylvanien; min allra första skidresa. Jag hade ett nummer av Korak med mig, minns jag.
I bussen på väg till hotellet passerade vi ett stort, upplyst kors på toppen av ett berg. Jag tyckte det var synnerligen otäckt - och tänkte på Dracula.
För två år sedan träffade jag en kille från Rumänien på filmfestivalen i Cannes. Jag nämnde detta. Av en ren slump visade det sig att killen var från Poiana Brasov, jepp, orten vi åkt till. Jag minns dock inte om vi bodde där eller i Sinaia, som är ett gigantiskt skidåkarkomplex. Och vad är det mer som är så speciellt med den här byn? Jo, slottet Bran! Slottet där det påstås att vår älskade Vlad Tepes, pålspetsaren, Dracula, bodde. Det gjorde han förvisso inte, han häckade i ett annat slott i bergen som numera mest är ruiner. Men ändå. Gissa hur spännande detta var för en sjuåring. Och det är ju fortfarande spännande... Men det där korset på berget? Vad var det? Jag har för mig att reseguiden sa något om minnesmärke för några flygare. Det var inte där för att skrämma bort vampyrer.
35 år senare letar jag på Internet och hittar tammefan korset.
Undrar förresten hur Pålspetsaren ställde sig till spiddekaga.

Piatra Arsa – The Cross on Caraiman Mountains, uppfört 1926-1929

Slottet Bran
En kåk som ockdså fanns i faggorna...


0 kommentarer:

Skicka en kommentar