onsdag 17 februari 2010

E.C. Comics

Nu ska jag snart iväg och titta på en tysk arthousefilm. Och vad ska ni göra under tiden? Jag måste ju se till att sysselsätta er...
Någon gång i början av 1980-talet köpte jag ett begagnat ex av "Stora skräckboken"; ett tjockt seriealbum i stort format, innehållande serier från E.C. Comics och redigerat och översatt av Sture Hegerfors. Jag tror detta var min introduktion till E.C:s skräck- och science fiction-historier, även om jag förstås var uppvuxen med MAD och kände till de olika tecknarna.
Jag är fortfarande väldigt svag för de här gamla serieklassikerna, de flesta håller än idag både innehålls- och teckningsmässigt - framför allt det senare. Craig, Wood and Davis var ju betydligt bättre än många av dagens klåpare, och Jack Davis är min absolute favorittecknare.
Jag hittade lite kul grejor om E.C. på nätet. Som den här trevliga dokumentären från tidigt 90-tal. Sedan dess har både William Gaines och Joe Orlando dött.Här är ett litet reportage om 50-talets häxjakt på serier:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar