tisdag 16 februari 2010

Brännesnudasoppa

Idag råkade jag hamna på lunch i en spännande miljö - nämligen i Malmö stadshus matsal, som ser ut precis så som stadshusmatsalar brukar se ut. Ungefär som en skolmatsal, alltså.
Där hölls det ett slags presentation för pressen - trodde jag. Men vi var inte alltför många representanter från media på plats, trots cirka 85 pers närvarande. De allra flesta kom nämligen från äldrevården.
Det hela handlade om två böcker som Malmö kommun gett ut: "Kalops, kvabbaso och kaffekask - matminnen, kuriosa & kåserier" och "Bland snudor och sillarumpor - 38 inspirerande recept". Men kaffekask? Varför står det så? I Skåne heter det förstås kaffegök och inget annat. Och kaffekask låter ju bara äckligt, ungefär som kaffesump.
Det unika med de här böckerna är att de endast kommer att distribueras till äldreomsorgen. De som vill köpa dem i bokhandeln skiter sig alltså på tummen. Enda sättet att få tag på dem, är att vara gammal - eller att bli gammal skitsnabbt.
Till presentationen av böckerna serverades det mat: brännesnudasoppa och ett slags spenatbröd. Den försnämda soppan - som ska serveras så varm att man bränner snudan (näsan) - är ett slags matig grej med rotfrukter och fläsk. Riktigt gott. Skulle vilja höra James Bond beställa det i någon film... Om inget annat får väl Mäktige Månsson slafsa i sig en tallrik.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar