onsdag 17 februari 2010

Bio: Du och jag

Ja... Jo... Hmm... Jaha... ALLE ANDEREN heter den här tyska arthousefilmen i original. I princip är det en uppdaterad SCENER FRÅN ETT ÄKTENSKAP. Eller något ditåt. Nergraderad, kanske?
Ett par som tydligen haft ihop det länge har åkt på semester till Sardinien. Han har flottigt hår, är lite introvert och aningen osympatisk. Hon är lite konstig och inte så där sympatisk hon heller. De säger att de älskar varandra. Fast egentligen vet de inte. De tycker kanske inte alls om varandra. Eller så gör de det. Är förhållandet destruktivt? Försöker hon ta livet av sig på riktigt eller fånar hon sig bara?
De träffar ett annat tyskt par på resan. De tycker inte om det andra paret. Sedan ändrar de åsikt och bjuder in paret på middag. Men de tycker nog inte om de nya bekantskaperna ändå.
Filmen varar i två timmar. Större delen av filmen består av att paret för oändliga diskussioner som inte leder någonvart. När det inte pratar är de demonstrativt tysta. Det är tyst skitlänge. Sedan pratar de igen. Och så dyker det andra paret upp och pratar lite de med. Det är longörer och grejor.
Jag somnade fyra gånger. Jag har ingen aning om vad jag missade. Antagligen ingenting.
Skådespeleriet är dock bra. Tydligen är det här i Tyskland väletablerade teaterskådisar. Och visst är DU OCH JAG filmad teater. Men skådisarna får vara hur bra som helst, det spelar ingen roll när filmen är poänglös. "Det är en kvinnofilm" hävdar några. Skulle det innebära att jag som man inte förstår den? I så fall är jag glad att jag är man.
Filmen börjar överraskande med 20th Century Fox' logga. Under förtexterna hörs en papegoja säga "Godda, godda!" på svenska. Märkligt. Fotot är intressant; det ser ut som de där bortglömda filmkopiorna Klubb Super 8 ibland släpper; de där filmerna som legat och skräpat i 40 år så att färgerna börjat anta en lätt gulröd nyans. Det ser rätt fräckt ut, faktiskt. Och även om filmen utspelar sig i nutid, ger kläder, miljöer och frisyrer intryck av att det är ungefär 1981. Jag blev förvånad när de plockade fram mobiltelefoner.
DU OCH JAG innehåller två sexscen-
er. Under den första ber kvinnan mannen att sätta på en kondom. Han sätter sig naken upp i sängen - och vi ser att han har ribba. På riktigt! Själva sexet därefter är kort och man ser bara siluetter. Till skillnad från den andra sexscenen. Då är de till hälften påklädda, men det ser ut som om de gör det på riktigt. Och det håller på länge. Då var jag klarvaken. Fan, den där ribban... Så fort snubben var i bild, vilket han var nästan hela tiden, såg jag hans dragg framför mig. Huga! Det var ungefär som det exploderande huvudet i SCANNERS. Det man minns mest.
Jag tycker ingenting alls om DU OCH JAG. Jag har inga åsikter mer än att det var tråkigt och meningslöst. För mig. Men det är lite för bra gjort för att avfärdas helt.
Maren Ades film har premiär på två biografer i Malmö. Det blir alltså mycket penisskådning till helgen.


(Biopremiär 19/2)

3 kommentarer:

johannes pinter sa...

"Det är en kvinnofilm hävdar några. Skulle det innebära att jag som man inte förstår den? I så fall är jag glad att jag är man."

LoL!!! :D

Pidde Andersson sa...

Jaaa... Vaffan ska jag säga? Det är som med vissa kvinnliga stå upp-komiker som inte är roliga. "Det är kvinnlig humor". Vaddå, menar de att kvinnor inte har humor?

johannes sa...

:D

LoL igen!

Skicka en kommentar