torsdag 18 februari 2010

Årets julklappsbok redan nu:

7 kommentarer:

Mannan sa...

Mm, mjaa, jag är nog mest förtjust i Bronson som han var i C'era Una volta il West, alltså Once Upon a Time in the West. Death Wish har aldrig varit min grej, men när Bronson står öga mot öga med Henry Fords stålblå blick får jag rysningar.

Är fortfarande chockad, för den delen, av den djärvhet Leone visade när han valde Ford. Inte bara för att mannen var gammal, utan för det fullständigt oväntade att sätta en av västerns stora hjältar i rollen som iskall mördare och våldtäktsman. Det fungerar! Och ja, man ser hur sliten Ford är, framförallt i den scen då han ska föreställa trettio år yngre, men man sväljer det. Jag sväljer det.

Nu vet jag vad jag ska titta på ikväll :)
Trevlig helg!

Pidde Andersson sa...

Nu är ju ONCE UPON A TINME IN THE WEST en av världens bästa filmer (och jag tycker alls inte att Fonda (inte Ford!!!) ser sliten ut), men när det gäller BRONSON-filmer, med betoning på Bronson, är det ju vigilanteköret vi vill ha. Se om DEATH WISH III nu! Hur kul som helst. Eller varför inte 10 TO MIDNIGHT?

Mannan sa...

Tack, du har ju alldeles rätt i att det var Ford då :)
men jag är nog lite wasted när det gäller Bronsons typ-filmer. Däremot är jag fullständigt förälskad i Leones arbeten, framförallt Dollarfilmerna är helt underbara. Förmodligen är det så att jag är hooked på bildspråket, som ju har plankats massor av gånger, minns Hrafn Gunnlaugssons "Korpen flyger", eller titta bara på Clintans debut (?) "High Plains Drifter", då hr Eastwood f.ö. vill köra en rip-off på Leonesk humor kring kvinnor och sex, men bara blir oavsikligt patetisk... (och sen upprepar Clintan samma töntiga "åh, kvinnor blir så kå*a när jag tittar på dem" i "Pale Rider", men det är en annan och mycket lång historia).

Kort sagt: fram för fler kärva, tystlåtna karlar med hög smärttröskel! Vill du snöa in på min filmiska och litterära linje vid tillfälle, skaffa ett lagom slitet exemplar av Njals Saga och läs om mordet på Gunnar på Hlidarende, där pratar vi stoisk hjälte :)

Trevlig helg!

Mannan sa...

Men va i h---e FONDA menar jag! Det är fredag....

Pidde Andersson sa...

Hallå där! MANNEN MED OXPISKAN (inte Clintans debut) är en enastående film och jag har aldrig sett den som inspirerad av Leone; den står på egna, amerikanska ben.

Mannan sa...

Joo, jag ser en klar parallell mellan "våldtäktsscenen" i High Plains Drifter (1973) och "våldtäkten" i Leones "Giù la testa" från 1971. En klar och tydlig komplimang från Eastwood till Leone, men det hade ju varit betydligt mycket bättre om Clintan hade fattat ironin i Leones version.

Se om båda filmerna med fokus på nämnda scener så förstår du. Möjligtvis ville hr Eastwood framställa sig själv såsom utrustad som en åsna :)

Pidde Andersson sa...

Om jag vore kvinna (eller homo) hade jag blivit kåt om Clintan tittat på mig. Det är ju Clintan!
Jag såg fö MANNEN MED OXPISKAN långt innan Leones filmer, så jag har en speciell relation till denna ofta medvetet komiska film. DUCKA, SKITSTÖVEL är fö Leones sämsta film (har dock inte sett KOLOSSEN PÅ RHODOS).

Skicka en kommentar