fredag 15 januari 2010

Utgallrat mög

Malmö Stadsbibliotek har hamnat i skottlinjen, då de av allt att döma verkar vilja satsa mer på aktiviteter än på att låna ut böcker. De har nu gallrat ut en massa böcker, men då de gick ut med att de skulle bränna dem, blev det ett ramaskri. Därför säljs nu utgallrade böcker för en tia styck.
Snacka om överpris!
Idag gick jag igenom den märkligt lilla hyllan med böcker till salu. Nu hittade jag förvisso två böcker jag köpte; dels Arthur C. Clarkes "The Astounding Days", vilket jag gissar är en självbiografi (jag gillar inte Clarke, men väl gammal pulp), samt den gamla antologin "Ord om mord", där deckarförfattare diskuterar deckare.
Men resten! Tror de verkligen att folk vill betala en tia styck för de här böckerna?
Resten består av:
Ett flertal romaner. Säkert trevliga. Om man kan franska.
"Fartygsmotorer, volym 2". Illustrerad med sprängskisser.
"Home Video" - en genomgång från 80-talet av olika videobandspelare. Hade varit rolig om den handlade om den svenska marknaden.
En tjock, tysk fotobok som verkar handla om en betongbyggnad under några decennier på 1900-talet.
...Samt hur många böcker om datorer och dataprogram som helst. Säkert jättebra för dem som fortfarande använder en PC från början av 90-talet. Hade de handlat om hemdatorer från tidigt 80-tal hade de ju varit mycket roligare.

5 kommentarer:

Mr Mojo Risin sa...

Ja dessa aktiviteter på bibliotek.

Jag måste fråga dig en sak: Jag vet att det finns ett serietek/seriebibliotek i Stockholm, men en kompis till mig påstår att det även finns ett i Malmö? Stämmer det?
Jag vet att det finns en folkhögskola med serieutbildnig, men dehar väl inget bibliotek (för folk som inte studerar där)?

Pidde Andersson sa...

Hmm... Njäää... Inte vad jag vet. Serieavdelningen på Stadsbiblioteket är ju dock rätt imponerande. Det är inte den han menar? De har visst en speciell seriebibliotekarie, fast jag har aldrig blivit klok på vem det är.

Jimmy Wallin sa...

Du tänker på Mats, en mycket sympatisk kille som du borde se till att bekanta dig med.

Själv köpte jag en faktabok om svenskproducerade science-fictionnoveller från femtiotalet, kände att jag var tvungen att ge den en chans.

Spiring sa...

På biblioteket i Kista kör de med tre böcker för en femma, det är lite vettigare prissättning.

...Fast å andra sidan känns det fel att ha med ordet "vettig" (vilket jag i och för sig inte hade, utan "vettigare") när det handlar om utförsäljning av biblioteksböcker. För vad har vi egentligen bibliotek till? Möjlighet att läsa böcker gratis, visst. Böcker som inte lånas ut så ofta och bara tar plats... bort med dem. Visst. Men ändå inte. Bibliotek finns bland annat just för att tillhandahålla böcker som inte går att få tag i nån annanstans, som inte trycks upp i pocketutgåva efter pocketutgåva. Nästa år finns det kanske nån i Mockfjärd som är nyfiken på en viss obskyr gammal bok, som till exempel Seamus Cullens gamla fina "Astra och Flondrix", men som då inte kan låna den ens via fjärrlån eftersom den står i min bokhylla.

Nu i veckan köpte jag 11 delar av Bra Böckers Världshistoria från 80-talet nån gång. 20 kronor totalt. Svider knappast i plånboken, men något litet i mitt folkhemshjärta. Får väl öppna privat bibliotek nån gång i framtiden med allt som jag ansvarsfullt inhandlat från de kommunala.

Pidde Andersson sa...

För några år sedan fick jag en chock när Landskrona Stadsbibliotek sålde ut seriealbum bland utgallrade böcker.
MINA seriealbum. Alltså de jag skrivit manus till. Så jag köpte dem själv för tre kronor styck.

Skicka en kommentar