torsdag 14 januari 2010

Bio: Up in the Air

Gårdagens double feature för pressen på Filmstaden blev lite märklig. Inte lika märklig som den kväll jag såg CASANOVA och BROKEBACK MOUNTAIN på Maxim i Landskrona (först Heath Ledger som Kvinnornas Man, sedan som bög), men ändå. För igår visades först en enastående film - och därefter den ruttna SNABBA CASH, som blev snabbt kass.  

UP IN THE AIR är skriven och regisserad av Jason Reitman, som gjorde THANK YOU FOR SMOKING och JUNO, och det pratas om Oscarsnomineringar, bland annat för George Clooney i huvudrollen. 

Clooney spelar Ryan Bingham, som bara befinner sig hemma i sin lilla dåligt möblerade lägenhet 44 dagar om året, och då vantrivs han. Bingham arbetar åt ett företag som avskedar folk. När en chef någonstans i USA inte har mod att själv sparka någon i personalen, kallas Bingham och hans kollegor in - sparkningsproffsen. Därför befinner sig Ryan Bingham alltid på resande fot. Han känner sig bara hemma ombord på flygplan. Han är proffs på att resa och på att checka in på hotell, ständigt viftande med sina olika, bonussamlande plastkort.  

På en hotellbar träffar han Alex (Vera Farmiga), en ständigt resande affärskvinna, och efter att ha jämfört sina plastkort och haft en het natt, inleder de något slags förhållande - när de råkar landa i närheten av varandra, träffas de och vid ett tillfälle får Alex även vara Binghams date på ett bröllop. Till Binghams företag anländer även den väldigt unga streber-bruden Natalie (Anna Kendrick, som är 24) som utvecklat ett nytt, modernare sätt att kicka folk - nämligen avskedan över Internet. Detta ska underlätta för företaget och från och med nu kan de anställda tillbringa mer tid hemma, med familj och vänner. Det är bara det att Bingham inte vill vara hemma. Han ger sig ut på jobbturné igen, den här gången med Natalie i släptåg, och han börjar inse en del grejor om sig själv och livet. 

UP IN THE AIR är en fullkomligt underbar film, och ja, jag tycker nog att Clooney förtjänar en Oscar. Han är på många sätt en i dagens filmbransch unik skådespelare. Han är både bildskön och robust manlig, och för tankarna till 40- och 50-talens filmstjärnor. Men han är även en utmärkt skådis och en sympatisk och intelligent kille. Jag var på en fest på ett hotelltak en gång, då George Clooney plötsligt och överraskande dök upp. Han sa att han gillade att hänga med vanligt folk. Regi och foto är utomord- entligt och skickligt, men det som framför allt lyfter Reitmans film är dialogen. I min recension av SNABBA CASH anmärker jag på den myckna dialogen. Frågan är om det inte är ännu mer dialog i UP IN THE AIR. Skillnaden är bara den, att den här dialogen är njutbar och tillför berättelsen väldigt mycket. 

Jag köper Clooneys och Farmigas rollfigurer rakt av, de blir äkta människor, jag förstår deras attraktion till varandra. Jag gillar även sättet Binghams yrke hanteras på; han har ett ganska obehagligt och otäckt jobb, som han måste hantera på ett visst sätt - något som blir tydligt när den unga karriärtjejen kommer in i bilden. 

UP IN THE AIR är ett utomordentligt drama om vuxna, för vuxna, som dessutom är lite roligt här och var tack vare skådespelarnas självlysande charm, och som en gyllene bonus får vi Sam Elliott som pilot. Jag känner att en femma hänger i luften, men jag vet inte om jag vågar sätta det betyget. Jag kände nämligen att filmen började sagga en aning under sista tredjedelen, och den hade nog kunnat kortas med en stump. Å andra sidan kan det bero på mig; jag är sällan tillräckligt utvilad på förmiddagsvisningar. UP IN THE AIR är producerad av Jasons farsa Ivan, som nu bekräftat att han ska göra GHOSTBUSTERS 3.  

 

 

 

 

(Biopremiär 15/1)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar