fredag 8 januari 2010

Bio: Planet 51

Nu har vuxna karln varit och sett på tecknat igen! Ja, tecknat och tecknat - det är förstås datoranimerat. Och jag ser fram emot Disneys PRINSESSAN OCH GRODAN, som ju är i 2D och ser ut som traditionell tecknad film, vilket alltid är snyggast.
PLANET 51, i regi av Jorge Blanco, Javier Abad och Marcos Martínez,
är en glad hyllning till 1950-talets typiska science fiction-berättelser. Planet 51 är en värld där allting ser ut som ett slags retrofuturistiskt, amerikanskt 50-tal. Fordonen må sväva, men de ser ändå ut som 50-talsbilar. Ungarna går på bio och ser filmer som starkt påminner om 50-talets hollywoodska rymdinvasionfilmer. I radhusidyllen har familjerna grillfest.
...Men mitt under en sådan händer plötsligt något oväntat: en månlandare landar i trädgården och ur den kliver astronauten Chuck Baker från Jorden. Han kör ner flaggan i marken - och först efter det upptäcker han att han inte är ensam. Självklart gör alla grönhyade Planet 51-bor stora ögon när det plötsligt kommer ett stort, vitt jordmonster klampande.
Alla blir rädda för Chuck, skjutglad militär kallas in, så Chuck tar till flykten och hamnar på ett planetarium, där sextonårige och uttråkade Lem jobbar. Det blir up till Lem, hans käresta Neera och några till att rädda livhanken på Chuck.
Låt oss ta det negativa först, så vi får det överstökat. Jag tycker inte att PLANET 51 är tillräckligt rolig. Däremot är filmen extremt actionpackad. Det smäller och bomar mest hela tiden, när armén lägger sig i. Det är fett ös.
Jag satt också hela tiden och kände att jag saknade något. Och jag gissar att detta något är det som gått förlorat när filmen dubbats till svenska. Jag kan mycket väl tänka mig att dialogen fantastisk på engelska, men på svenska blir det lite lamt - oavsett hur välgjord översättningen är. De amerikanska rösterna görs av Dwayne Johnson, Jessica Biel, Justin Long, Gary Oldman, Seann William Scott och John Cleese. Här i Sverige får vi Robert Gustafsson och Måns Zelmerlöw.
Jag har nog aldrig hört Zelmerlöv sjunga, eller ens sett honom på TV. Och som Lem är han inte kul. Herregud: Måns Zelmerlöw är ju för fan spansk i truten! Nu undrar kanske någon utsockning vad "spansk i truten" innebär: det är förstås när man pratar skånska med rullande R. Som skräckexemplet Kattis Ahlström. Det låter automatiskt som om man är efterbliven om man pratar så. Robert Wells, av alla människor, är en skrikande hippie. Christer Fuglesang (!) gör ett inhopp som gäströst.
Nu höjer vi mungiporna och kastar oss över det som är bra.
Framför allt är PLANET 51 en väldigt SNYGG film. Design av figurer och miljöer är betydligt bättre än i många av de konkurrerande animationerna - som jag påpekat flera gånger, är jag till exempel inte så imponerad av figurdesignen i ICE AGE- och MADAGASKAR-filmerna. Allting PLANET 51 är kärleksfullt gjort, det märks att upphovsmännen älskar dessa miljöer, samt gammal fin science fiction. För sci-fi-fans finns här många roliga blinkningar, allt från en liten hund som ser ut som en Alien och pissar frätande syra, till mer subtila detaljer som ett kärringkafé som heter Nikto's. Eftertexterna är utformade som gamla pulptidningsomslag och är extremt tjusiga.
Men som sagt, jag satt filmen igenom och kände att jag missade någonting - och jag är säker på att detta något finns i originaldialogen. PLANET 51 håller full fart, det är högljutt, det är rätt trevligt, och det är alltså oerhört snyggt gjort. Synd att jag inte skrattade lika ofta som jag hade hoppats på. Men jag skulle inte bli förvånad om jag kan höja betyget ett snäpp när filmen kommer på DVD och det går att se den med korrekta röster.
En lite konstig sak, är att även om Jessica Biel gör rösten till Neera, ser figuren ut som Jessica Alba!


(Smygpremiär 9-10/1, ordinarie premiär 15/1)

3 kommentarer:

Repoman sa...

Vill du skratta till datoranimering råder jag dig att se Cloudy...yadayada...Meatballs när den dyker upp.
Fantastisk liten rulle, och kan tänka mig att den gör sig extra bra i 3D, eller 5D eller vad det nu kan tänkas heta för dagen.

Pidde Andersson sa...

Jag tror den ska heta DET REGNAR KÖTTBULLAR på svenska. Jo, trailern är ju kul. Filmen kommer väl om ett par veckor.

Repoman sa...

Cloudy with a chance of meatballs är väl den riktiga titeln.
Trailern är skoj och rättvisande, men den svenska dubbningen verkar som vanligt lämna en hel del övrigt att önska.

Skicka en kommentar