fredag 22 januari 2010

Bio: It's Complicated

Foton copyright © UIP Sweden

Finns det komedier som riktar sig till kvinnor i 60-årsåldern? Jo, det verkar allt så - för jag misstänker att 60-åriga kvinnor kommer att uppskatta IT'S COMPLICATED betydligt mer än jag.

För regi och manus står Nancy Meyers (60) och huvudrollerna innehas av Meryl Streep (60), Steve Martin (64) och Alec Baldwin (51, men ska föreställa 58 enligt en scen).


Streeps och Baldwins rollfigurer har varit gifta i tjugo år och skilda i tio. Baldwin är nu omgift med en yngre, bitchig kvinna, medan Streep är ensamstående men lever lyxliv av den typ man gör i romantiska komedier av det här slaget: stort, tjusigt hus, vacker trädgård, rika vänner och hon äger dessutom ett superlyxigt bageri, där man kan smita in på natten för att baka några chokladcroissanter.


Efter en blöt festnatt råkar Streep hamna i bingen med Baldwin och saker och ting blir genast komplicerade. Baldwin tror sig fortfarande älska Streep, medan hon varken vet ut eller in - men exmaken blir hennes hemlige älskare och deras tre halvvuxna barn tycker att Baldwins rännande i huset är lite märkligt.

Samtidigt ska Streep bygga ut sig kök, och till detta anlitar hon en uppburen arkitekt spelad av Steve Martin. Steve Martin är frånskild och lite småsorgsen, men blir betuttad i Streep, som i sin tur trivs väldigt bra i hans sällskap. Det börjar verka kärlek, men nu blir det ju komplicerad - då Baldwin gömmer sig i faggorna.

Varje gång jag ser en film med Steve Martin hoppas jag att den ska vara bra och rolig. Killen är ju en extremt begåvad komiker - och även seriös skådespelare när så behövs - och han började så bra en gång i tiden med sina stand up-grejor, och filmer som SUPERNOLLAN och DÖDA MÄN KLÄR INTE I RUTIGT. De senaste två decennierna har han med få undantag hamnat i rätt vissna, slätstrukna, smöriga och kassa filmer, oftast riktade till familjer. Han fick väl hits med ROSA PANTERN-filmerna, men dessa vänder sig till små barn och inte till oss gamla fans. Martin har i en intervju sagt att varje gång han varit med i en dålig film, har de under inspelningen trott att det skulle bli bra - de har ju inte gått in för att göra kassa filmer.

Steve Martin är väl det bästa med IT'S COMPLI-
CATED, mest för att han spelar sin försiktige och frånskilde man på ett övertygande och sympatiskt sätt. Men det stora problemet med Nancy Meyers film, är att den inte är speciellt rolig. Jag ser framför mig en publik bestående av tanter som är jättenöjda bara med att få se på Meryl Streep, hennes vackra hem, och Alec Baldwin, som de en gång tyckte var stilig och kanske gör så än. Steve Martin sorteras säkert in i facket "mysig".

...Men jag skrattade knappt alls. Här finns en fest där Streep och Martin av någon anledning röker en joint, och då blir det lite farskarusell - och vi får se Steve Martin göra något vi saknat: nämligen dansa roligt, vilket han är expert på. Och så finns det en tokig scen, där den rätt fläskige Baldwin klär av sig näck för att leka erotiskt knippe och gömmer sig i Streeps säng. Men annars är det inte mycket att hänga i julgranen, så mitt betyg här under är snällt och tveksamt.

I början av filmen skämtar Streep om att hon inte gillar folk som låtit plastikoperera sig. Men allvarligt talat: ser det inte ut som om både Steve Martin och Alec Baldwin slätar ut rynkorna kring ögonen? Eller är det bara smink?

(Biopremiär 22/1)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar