torsdag 7 januari 2010

Bio: Har du hört ryktet om Morgans?

Det här var min själ en konstig svensk titel. Förvisso är den korrekt, men ordet "ryktet" är ju helt överflödigt! Det är väl ingen som säger så? Man säger väl trots allt oftast "Har du hört om Morgans?" eller vem det nu är man ska skvallra om. I original heter filmen "Did you hear about the Morgans?"
...Men tänk att det ska vara så svårt att se rejäl, kompetent, traditionell underhållning på bio nuförtiden. Det senaste jag kan komma på, var väl THEPROPOSAL. Därefter har det mest varit en massa o-roliga lågvattenmärken.
HAR DU HÖRT RYKTET OM MOR-
GANS? har alla förut-
sättning-
ar för att bli väldigt kul. Men av olika orsaker blir det bara märkligt tafatt på alla plan.
Hugh Grant och Sarah Jessica Parker är Morgans, yrkesmässigt framgångsrika New York-bor som ligger i skilsmässa, efter att han varit otrogen. Fast Grant älskar fortfarande Parker och vill krypa tillbaka. När de en kväll diskuterar detta, råkar de bevittna ett mord, ser mördaren - och mördaren ser dem. Därför ska Morgans nu få vittnesbeskydd, eller vad det kan heta på svenska.
De skickas till en liten håla i västern, där de ska leva en tid under nya identiteter som släktingar till sheriffen - och de måste fortsätta spela gifta. Som de stadsbor de är, blir det problem med att anpassa sig till bonnhålan, där alla har tre jobb var. Det går inte att shoppa, det finns bara en restaurang, och det dansas linedance och rodeo är populärt. Vilda björnar finns där också - och så småningom kommer även mördaren dit.
Det hela är upplagt för en kul, romantisk thrillerkomedi av det slag som i princip upphörde på 1980-talet - emellanåt gick mina tankar till SPANARNA. Men HAR DU HÖRT RYKTET OM MORGANS? är gjord med tummen mitt i handen. Förvisso har jag absolut inget emot Hugh Grant och den typ av lätt bortkommen britt han oftast spelar. Här blir han dock lite för mesig. Sarah Jessica Parker gillar jag inte alls - allvarligt talat, jag tycker hon är direkt ful, modell utklädd karl. Hon liknar ju Zelda iJURTJYRKOGÅRDEN; den där räliga kvinnan med ryggmärgscancer eller vad det var.
Alla knasiga upptåg i filmen är förutsäg-
bara - inget fel i det om de är roliga, men allting saknar tajming, och scenerna är märkligt illa regisserade. Ofta blir det bara konstigt. I princip skulle jag kunna sätta en etta på det här dravlet, men ett par faktorer gör att det blir en svag tvåa - nämligen de övriga skådespelarna: sheriffparet som tar han om Morgans spelas av allas favoritskådis Sam Elliott och Mary Steenburgen, och i en annan liten roll återfinns Wilford Brimley. Dessa lyfter filmen en aning, liksom en korkad blondin med tre jobb, bland annat är hon chef för ortens brandförsvar och ses i en scen tvätta brandbilen. Jag gillade även ett vegetarianskämt som Elliott får ur sig.
Men jag tycker inte du ska se den här filmen. Den är varken rolig, spännande eller romantisk. Se om SHERLOCK HOLMES istället. Eller NOTTING HILL, om du vill se Hugh Grant.


(Biopremiär 8/1)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar