fredag 22 januari 2010

Bio: Det regnar köttbullar

Ännu en animerad familjefilm i 3D, den här gången baserad på en barnbok jag aldrig hört talas om. Förhandssnacket om den här filmen har dock varit bra, så jag såg fram emot en kul film.
Filmen utspelar sig på en liten ö som döljs bakom A:et i Atlanten i alla kartböcker. På denna ö lever man helt och hållet på sardiner: fiska, paketera, sälja, servera och äta sardiner. Något en del av befolkningen tröttnat på. framför allt tonåringen Flint Lockwood, som vill bli uppfinnare och som bor tillsammans med sin farsa.
Unge flint uppfinner diverse väldigt märkliga och misslyckade prylar, och bland det märkligaste är ett gäng råttfåglar (flygande råttor) som genast rymde och som dyker upp från skyn när man minst väntar dem. Flint drömmer dock om att lyckas med en speciell grej: att kunna förvandla vatten till mat. Han bygger en maskin som ska kunna göra detta, men det går inte så bra - maskinenflippar ut och far upp i himlen. Totalt misslyckad.
...Tror Flint.
Tills det plötsligt börjar regna hambur-
gare från himlen. Burgarna följs av annan mat, och snart leder matskyfallen till katastrofer. Med hjälp av den ärtiga och oprövade TV-reportern Sam och en dum apa som heter Steve, måste Flint stoppa spaghettitornados och såstsunamis.
DET REGNAR KÖTTBULLAR börjar bra. Ja, mer än bra. Första halvan av filmen är fantastiskt rolig; filmen är full av lika absurda som oväntade skämt, och jag skrattade högt flera gånger. Men så fort det börjar regna mat är det inte lika roligt längre. Det bliroverkill; det blir bara gapigt och hysteriskt, alldeles för actionpackat och man glömmer bort skämtandet. Budskapet om att frosseri inte är så bra är förstås så övertydligt det kan bli.

Figur-
design-
en är väldigt enkel, men rätt rolig. Däremot är 3D-effekterna inte mycket att skriva hem om; det hela känns ganska platt.
Filmen går upp både dubbad till svenska och i originalversion utan text. Jag såg den sistnämnda, och fick därför uppleva figurer vars röster tillhörde AnnaFaris, James Caan, Benjamin Bratt, Mr T och Bruce Campbell.


(Biopremiär 22/1)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar