måndag 25 januari 2010

2010 års maträtt

Efter en diskussion annorstädes, har jag kommit fram till att det man ska äta under det här året, är
PARISARE

10 kommentarer:

Spiring sa...

När jag var liten (tidigt 70-tal) fanns det "Parisare" på en del gatukök. De såg dock inte ut så här, utan bestod av en stor korvskiva med hamburgerbröd.

Enligt Wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Parisare_(korv) finns den fortfarande på gatukök norröver. Kanske var det där nånstans jag fick en sån också, med tanke på mina norrbottniska anor.

Pidde Andersson sa...

Ha ha, det var ju lustigt att du tog upp det där med korvparisaren! När jag letade upp de här bilderna på parisare (efter att ha diskuterat tillagning med Åke Cato), hittade jag också infon om korvskiva i hamburgerbröd och att detta finns i Norrland. Och i Göteborg är visst parisare något slags bakelse, enligt ett forum.
Men i resten av landet ser parisare ut som i detta inlägg. Dock skippade min morfar rödbetorna i smeten när han stekte parisare som han åt när han lade patiens och rökte röda Prince.

Spiring sa...

Jag har en känsla av att korvparisaren var mer vanlig, åtminstone förekom, även i den södra halvan av landet en gång i tiden. Frasse äter ju inte hamburgare utan "parisare" i tidiga översättningar av Popeye, eftersom hamburgaren inte kommit till Sverige då - och det antyder en hamburgarlikhet som den här äggmackan saknar.

Pidde Andersson sa...

Ha! Det var just därför vi kom in på parisare! Vi diskuterade Popeye i svensk översättning. Men jag var osäker på om det var i originalserien eller i MAD-parodin han åt parisare. Jag minns det som i MAD, Lasse O's översättning.
Men själv har jag aldrig utsatts för korvparisare.
...Men om hamburgaren inte kommit till Sverige, varifrån kom hamburgerbrödet till korvparisaren?
Den riktiga parisaren, den med rödbetor i köttfärsen på en macka, heter visst Risolette i Frankrike.

Spiring sa...

Det hette väl "parisarbröd" på den tiden, eller "runt korvbröd". Om något. En baguette med hål i heter ju "french hot dog-bröd", men det innebär inte att baguetter inte fanns innan franska varmkorvar började säljas i gatuköken. (Eller... "Pain Riche", någon?) Om inte annat var det väl bara att baka runda bröd?

Seriewikin nämner parisarna i Karl-Alfred och hänvisar till "Pratbubblan" av Sture Hegerfors. Även min pappa nämnde en gång för många år sen att Frasse åt parisare i den "riktiga" serien. Men jag ser inget hinder för att parisare kan ha förekommit också i MAD-parodin, det vore egentligen logiskt.

Det verkar vara många som blandar ihop begreppen, har sett flera hänvisningar till att Frasse åt äggmackor med rödbetsbiff (kallas visst för "'riktiga' parisare" söder om landsvägen) och det ser man ju tydligt att han inte gjorde. Skulle blivit lite äggkladdigt om fingrarna då.

Spiring sa...

Här är förresten Frasses Parisarmeny:

http://www.frasses.se/parisarmeny.htm

Notera (på förstasidan) att Frasses kontinuerligt växer sig starkare över hela Sverige. Snart är det ingen som vet vad en skånsk parisare är, muahaha...

Pidde Andersson sa...

Letar du recept på parisare på nätet, hittar du i nio fall av tio recept på det som i Frankrike alltså heter risolette, och parisare eller parisersmörgås i Sverige, medan ett fåtal nämner oskicket med korvmacka.
Hamburgerkedjan Frasses har jag aldrig hört talas om. Vill man ha konstiga burgare, kan man åka till en krog i Landskrona, där det bland annat serveras flaeskestegburgare.

Pidde Andersson sa...

Efter dagens efterforskningar, har jag kommit fram till att parisare även serveras i Danmark under namnet Pariserbøf. Danskarna verkar inte ha en aning om att samma rätt även finns i andra länder. I vilket fall är pariserbøfen identisk med den svenska parisaren - och då inte vederstyggelsen med falukorv.

Spiring sa...

Så, så... "vederstyggelsen", du hade ju aldrig ätit en korvparisare? Don't knock it till you've tried it.

Själv har jag aldrig ätit den här danska parisaren som tydligen finns nedåt landet, men jag misstänker att den är godare än en korvburgare. Ser så ut i alla fall. Jag har inga känslomässiga band till de norrländska parisarna.

Pidde Andersson sa...

Som frilansare i kultursvängen har jag ätit falukorv på längden och tvären, och jag har säkert stoppat i mig motsvarigheter. Jag fick en gång en smörgåsgrill (som senare mystiskt försvann), och i den körde jag förstås ibland två brödskivor med korv och senap och ketchup mellan, och andra desperata vad-har-jag-hemma-varianter.
Fast jag förstår inte varför man vill beställa en korvburgare på Frasses när man kan få en riktig burgare. Eller är de otroligt billiga? Med tanke på vad falukorv kostar, borde en norrländsk parisare kosta typ tre spänn.

Skicka en kommentar