torsdag 10 december 2009

Sven-Bennys bravader

Jag läste i tidningen att det inte blir något jullovsmorgonprogram i år. Nu har jag förstås inte tittat på de programmen sedan 80-talet, men de var ju en höjdpunkt när jag växte upp - de var den enda möjligheten att få se på Hanna-Barbera-filmer och annan tecknad film som inte var av öststatsursprung.

Jag minns ju hur kul det var när Beppe morgon efter morgon blev knuffad i en pool alldeles innan Scooby-Doo började. Eller var det direkt efter?

Och så hade vi programmet SUPERHJÄLPARNA med Eva Rydberg och Lasse "47:an Löken" Kühler. Och TRAZAN APANSSON, förstås. Var det i TRAZAN som engelska BOD visades? Eller var det i något senare program? Jag hatade BOD som barn, men nu som vuxen verkar det ju hur bisarrt som helst. Herregud, jag och Jake West har sprungit omkring och lekt Bod på offentliga platser! På svenska började Bod med en röst som sa "Här kommer Bod!", men den rösten hörs ju inte här i detta hopklipp på engelska. Här presenteras alla figurerna, inklusive polisen Koppar och bonden Kornström; den sistnämnda fick minsann vara med även i Magnus Svenningssons Bod i gamla, fina Myziplyz.Åren runt 1980 gick JUL IGEN HOS JULOFSSONS med Ulf Brunnberg och med Scooby-Doo utbytt mot Gnurglan (THE NEW SHMOO SHOW), och så kom TV-piraterna, som jag faktiskt avskydde, eftersom det var så amatörmässigt. Och rätta mig om jag har fel, men hade inte VILLE, VALLE OCH VIKTOR ett jullovsmorgonprogram? Låter ju rätt konstigt, borde inte de gamla proggarna vara EMOT julen?

Jag har en tendens att minnas de mest konstiga saker ingen annan kommer ihåg.
Som SVEN-BENNYS BRAVADER. Det var en serie som ingick i något av ovannämnda julprogram. Jag och min syster tyckte det var avskyvärt.

Och vad var då SVEN-BENNYS BRAVADER? Tja, så som jag minns det, var det en skolpjäs uppdelad som följetong. Det bör ha varit en mellanstadieklass som framförde det hela. De hade säkert även skrivit manus. Var det månne inspelat i en aula? Eller hade de bara smällt upp taffliga kulisser i en studio, så att det såg ut som en aula eller ett klassrum?

Jag kan inte påstå att jag minns vad det handlade om, men det var väl en fäktande hjälte som hette Sven-Benny och lite prinsessor och bovar och skit.

Precis den typ av program jag inte ville titta på. Utklädda barn som leker teater? Ge mig en gnurgla!

12 kommentarer:

Weekend Video sa...

Det stämmer fint att Ville, Valle & Viktor hade det. Tror det var Viktor, den mörkhåriga av dem, som visade tecknad film i gaderoben. Härlig tv förr minsann. Jul hos Julofssons var härligt med Uffe Brunnberg i polkagrisrandig pyjamas :D

Pidde Andersson sa...

Jo, jag kommer ihåg Julofssons som skitroligt. Nog läge för DVD-släpp på den, va.

Anonym sa...

Sven-Bennys bravader ingick som en följetong i Jul hos Julofsson. Det var nog ganska taffligt för Sveriges stackars ungdomar framför tv-apparaterna, men det var roligt för oss som fick vara med och göra programmet...

Pidde Andersson sa...

Vänta nu här... Du var med i SVEN-BENNYS BRAVADER?! Och väljer att vara anonym? Kom igen, ge dig till känna och bjud på anekdoter, saftigt skvaller och skandalbilder!!!

Henks692 sa...

Jag var också med i Sven-Bennys bravader. Var dessutom med att skriva manus.
Kasta inte skit på oss, vi var bara mellanstadieungdomar.
Det var väl producenten som valde att köra tecknad "blue-screenbakgrund", inte vi.

Jag spelade Amor och fick ett beundrarbrev från en tjej i Värmland. Hon tyckte jag såg ut som Hasse Carlsson i Noice. Fan vad jag avskydde Noice.

Vi gjorde allt själva, kläder, rekvisita mm, så själv tycker jag att det var ganska bra för några mellanstadieungdomar som skickade in ett manus till TV på vinst och förlust!

Pidde Andersson sa...

Jag kastar inte skit på er, men barn som spelar skolteater är ju det sista man vill se på TV när man är barn själv. Och även när man är medelålders. Jag ville ju bara se Hannah-Barbera-program.
Men det är ju onekligen intressant att ni bara skickade in ett manus på vinst och förlust. Var det er lärare som uppmuntrade er till detta? Och var spelades det in? Var gick ni i skolan?
Förresten, vilket jullovsmorgonprogram var det?

Henrik sa...

Långt mellan svaren, men det var ingen mer än vi själva som uppmuntrade oss til detta.
Allt spelades in under en eller två dagar på TV-huset på Gärdet i Stockholm.
Vi gick i Adolf Fredriks musikklasser och jag tror att detta kan ha varit 1981 eller -82.
Vi hade kul i alla fall! :-)

Pidde Andersson sa...

Jo, 1½ år mellan svaren ... He he he ...

Viktor sa...

Haha! Jag är GRYMT imponerad att någon (förutom de inblandade) överhuvudtaget kommer ihåg Sven-Bennys bravader! Och lika bra är väl det ... Vi hade kul, vansinnigt kul, och det var ju högst osannolikt att Sveriges Radio och TV (måste det ha hetat då) skulle släppa in oss att göra detta. Men jag kan förstå varenda kotte som satt framför TV-apparaterna ute i landet och undrade vad det var frågan om. Taffligt var ju bara förnamnet. Men det skulle gå fort - fick inte kosta några pengar! Vi hade repat hemma, fixat kostymer och det mesta av rekvisita själva. Allt filmades pang på, rakt av mot bluescreen, och kompletterades i efterhand med en av de medverkandes syrras tecknade bakgrunder. Ljusår från Hanna-Barbera :-) Men med några år i backspegeln och med egen familj kan jag konstatera att det finns ännu taffligare produktioner med betydligt högre budget som drabbat TV-tittande barn sedan dess. Allt gott! Hils, V. (Berättaren i narrdräkt)

Pidde Andersson sa...

Fantastiskt roligt att (mer än?) 30 år senare få lite fakta om detta ytterst obskyra TV-program.
Jag ser fram emot DVD-boxen SVEN-BENNYS BRAVADER: THE COMPLETE SERIES.

Anonym sa...

Sven-Bennys bravader ja...

Det första avsnittet lär ha skapat någon slags tittarstorm har det sagts mig från högst trovärdig källa. En av de båda prinsessornas friare (det var en hel rad) föreställde ett fyllo med pava i högsta hugg utropandes "hej å hå och en flaska med brännvin..."

Detta fick tydligen diverse moralens tjänare att ringa tv och upprört klaga över omoralen som deras ungar fick se på juldagens morgon. Undrar om reaktionen skulle bli samma idag, skulle väl knappast tro det.

Jo, jag var också med...:-)

Pidde Andersson sa...

Vilken oerhört intressant rad kommentarer på det här gamla blogginlägget. Jag hade ju knappast väntat mig att flera av de medverkande faktiskt skulle läsa det här och fylla på med fakta! Visst dröjer det månader och år mellan kommentarerna, men ändå!
Tack för denna info, sandaleravplast!

Skicka en kommentar