söndag 6 december 2009

Snodd gubbe

Malmö må vara Sveriges tredje största stad, men stan känns ofta märkligt liten. I synnerhet då jag har en tendens att få syn på samma (okända) människor för jämnan. Polare och folk jag känner träffar jag inte på alltför ofta på stan utan att vi bestämt något innan. Men andra dyker upp hela tiden.
Då tänker jag inte på tiggare som alltid sitter i samma gathörn, på uteliggare som håller sig till samma område, eller på stammisar på krogar och i butiker.
Den senaste månaden eller kanske lite längre, har jag noterat en liten gubbe i 60-65-årsåldern. Lite mage, grått skägg, glasögon, oansenlig, ser snäll ut. Jag har sett gubben flera dagar i veckan. Ibland sitter han på snabbmatställen. Ibland vid datorerna på biblioteket. Ibland vid datorerna på Centralen. Ibland bara flanerar han på stadens gator och torg.
Igår var jag på Centralens pressbyrå på jakt efter efter en lämplig, engelskspråkig tidning till ett projekt. När jag skulle gå, konstaterade jag att det småregnade. Nästan nollgradigt ute och småregn är ingen hit, det kändes som småspik. Jag bestämde mig för att avvakta och gratissurfa på Centralen, det vill säga läsa skitsajten Nyheter24 - som dock inte funkade.
Nu visade det sig att den här lille gubben satt vid nästa bord, kanske en och en halv meter ifrån mig. Jaha, där är han igen, tänkte jag.
Plötsligt kom det fram två poliser; en man och en kvinna, till gubben. "Får jag se din legitimation?" undrade den kvinnliga polisen. Gubben visade upp sitt körkort.
Jag hörde inte riktigt allt som sades. De frågade om gubben hade haft kontakt med polisen tidigare. Han nämnde ett par datum. Polisen sa att han var efterlyst, eftersom han inte infunnit sig på ett förhör.
Sedan pratade de om en bil. Gubben sa att bilen stod parkerad utanför Centralen. Polisen undrade var de skulle ställa den. Den manlige polisen kontaktade centralen - polisens central, alltså.
De fortsatte att prata en stund. Jag uppfattade inte allt. Och så anhölls gubben och de lämnade Centralen.
Väldigt märkligt. Och väldigt odramatiskt, poliserna lät otroligt vänliga. De kunde väl åtminstone kallat gubben "apajävel" eller något?
Jag undrar även hur de hittade gubben. De måste väl ha sett bilen utanför. Och de måste haft foto på honom.
Tänk om han var Samhällets Fiende Nr 1!

2 kommentarer:

Heath Rodger sa...

Ja dessa gubbar.
Ibland när jag har besökt biblioteket så har jag ofta sett en medelålders man i glasögon och en svart rock som börjat lägga till med ett skägg på senaste tiden, sitta och arbeta vid datorerna :P

Tänkte kolla/föreslå två grejor som du kanske skulle kunna ta upp här i Toppraffel:

- Det var ett tag sen vi fick njuta av ett av dina videoklipp där du lägger ut rullande kommentarer till en obskyr kultrulle.

- Skulle du inte kunna skriva något omden gamla tidningen Scandinavian Film&Video, och kanske visa lite sidor från tidnigen?
Jag och många andra "yngre" filmläsare har aldrig sett dessa tidningar i verkligheten (jag mailade SEO och han visste inte någonsom skulle kunna sälja några ex)

Take care.

Pidde Andersson sa...

Tja, de där videoklippen med rullande kommentarer tog en evighet att göra... Får väl se om det blir fler. Det måste ju dels vara en film som är i public domain, och en film som passar för ändamålet.

Du menar en artikel enbart om F&V? Tja... Vad ska jag skriva om den? Jag återkommer ju till den för jämnan i andra texter. Men vi får väl se...

Skicka en kommentar