tisdag 8 december 2009

Fruntimmer med yxor

Jamen, för helvete... Hur dumt kan saker och ting bli? När jag idag gick till pressvisningen på Spegeln, noterade jag en massa människor som stod på Stortorget och högg ved. Konstigt. Skulle de bygga något inför julen? En timmerkoja? Efter filmen stod de fortfarande kvar och högg ved. En massa medelålders kvinnor, som dessutom verkade prata norrländska. En tjej gick förbi och gav mig ett kort med info. Nä, men snälla, lägg av... Det här är ett konstverk! En tvådagars installation. Fruntimmer över 50 hugger ved på torget. Sponsrat av sex företag! Jag vet inte, men nog fan känns det som att vad för dumheter som helst kan bli konst idag. Så här presenteras konstverket "Huggande kvinnor" på hemsidan:

"Huggande Kvinnor Performance av Dorte Olesen Plats: Stortorget i Malmö 8–9 december kl. 12.00-18.00

Dorte Olesens installation Huggande kvinnor fyller under två dagar Stortorget med kvinnor, 50+, som sågar, staplar och hugger ved i decemberkylan. Timmerstockar fraktas, tas emot, sågas, huggs, klyvs till ved av kvinnorna som kommer att samarbeta i lag. Varje dag är ett gemensamt dagsverke där positiv energi produceras. De har två dagar på sig att slutföra sitt uppdrag: Att förvandla 20 kubikmeter stockar till fantasifulla vedstaplar. Varje dag är en manifestation av kvinnlig styrka och gemenskap, ett synliggörande av landsbygden i storstaden och av den fysiska styrka som krävs för att producera energi. Koreografen Dorte Olesen utmanar sitt sceniska språk i en helt ny form och på en helt annan plats med vanliga människor i rörelse. Huggande kvinnor är en del Grönt Ljus i Malmö – ett av EU-ordförandeskapets kulturarrangemang. Arrangemanget Grönt Ljus välkomnar allmänheten att ta del av en rad kultur- och klimathändelser 8-9 december i Malmö. Grönt Ljus vill både bjuda på inspirerande kultur och möjligheten att tänka till kring klimatfrågan."

7 kommentarer:

Tobias Thuresson sa...

Det borde införas nödslakt på såna här tomtar. Jag kanske skulle ta och bege mig ned på torget här i byn, rigga upp en kamera, gå ned på huk och skita i en hink. När männen i de vita rockarna sen kommer för att hämta mig kan jag ju alltid hävda att det är minsann "konst". Ja, jösses...

Pidde Andersson sa...

Blir du haffad för att ha bajsat offentligt, kan du ju alltid hävda att du är Regina Lund.

Tobias Thuresson sa...

Pysslar hon med sånt?

Pidde Andersson sa...

Rätta mig om jag har fel, men medverkade inte Regina Lund i en "provocerande" pjäs där hon satt och bajsade på scenen?

Tobias Thuresson sa...

Men usch då. Sicka tandlösa provokationer. Kulturen når nya höjder.

Pidde Andersson sa...

Fast om de där kvinnorna på torget huggit IHJÄL Regina Lund... Gjort spågor å hon! som vi säger i Skåne.
DÅ JÄVLAR! Då borde de fått kulturstöd!

Tobias Thuresson sa...

:-)

Skicka en kommentar