fredag 4 december 2009

Det Grymma Svärdet 2

Som barn var jag väldigt fascinerad av sword & sorcery, detta beroende på att jag upptäckte Conan i Marvels tappning redan som sexåring. Övrig fantasy har jag aldrig riktigt gillat, mest beroende på fjöntighetsfaktorn med jönsiga namn, alver och älvor, och rollspelare. Men sword & sorcery, det är ju lite grann som vilda västern med svärd.

När jag såg John Milius CONAN - BARBAREN på bio vid premiären på Imperial i Landskrona, var jag salig i flera veckor efteråt. Jösses, det var kanske det bästa jag någonsin sett! Det tyckte jag förvisso efter varje ny film jag såg på bio, men CONAN ÄR ju den bästa fantasyfilm som gjorts.
En tid efter att CONAN visats, hade ännu en svärdfilm premiär på Imperial: Albert Pyuns DET GRYMMA SVÄRDET. Jösses. Jag stod utanför biografen och tittade suktande på den supertuffa affischen, målad av en Frazetta-wannabe. Vilken stenhård filmtitel! DET GRYMMA SVÄRDET! Få anade väl att det 25 år senare skulle komma en svensk kulturtidskrift med samma namn...

 
Jag minns inte varför, men jag såg aldrig DET GRYMMA SVÄRDET på bio. Var jag sjuk, kanske? Men jag minns när min klasskompis Thomas berättade om hur äckligt det såg ut när hjälten korsfästs och drog ut spikarna ur händerna. Uj.
Filmen kom på VHS från Hemvideo, men jag lyckades aldrig hyra den. Faktum är att jag inte såg den förrän i början av 2000-talet, då jag köpte Anchor Bays DVD som förstås har den mindre grymma originaltgiteln THE SWORD & THE SORCERER.


Albert Pyun har gjort en väldig massa filmer. En del bra och riktigt häftiga - som första NEMESIS och MEAN GUNS. En del mindre bra. Och intressant nog har min gamle kompis Gary Daniels medverkat i två Pyun-filmer; KNIGHTS och HEATSEEKER, och nej, just de är väl inte så lyckade. Nu är det längesedan jag såg en Pyun-film. Men det är intressant att debuten DET GRYMMA SVÄRDET är hans bästa film. Kanske för att det är sword & sorcery? Trots att det är lågbudget, håller filmen en viss klass. Pyun är nämligen visuellt begåvad. Därför är filmen överraskande snygg. Handlingsmässigt är det mer tjoflöjt än till exempel CONAN - BARBAREN, lustigt nog känns den mer som ett nummer av Marvels Conanserietidning än Milius' film.


Varför skriver jag nu allt det här? Jo, därför att nu, 27 år senare, håller en uppföljare på att spelas in: TALES OF AN ANCIENT EMPIRE, som jag tycker bör få den svenska titeln DET GRYMMA SVÄRDET 2: NU ÄNNU GRYMMARE. Filmen har en egen hemsida, som återfinns HÄR. På den finns det bilder och videosnuttar och en massa annat. Lee Horsley, hjälten från originalet, är faktiskt tillbaka! Dock inte i huvudrollen. Störst namn är rutinerade sword & sorcery-killen Kevin Sorbo, som ju var både Herkules på TV och Kull på bio, samt Pyun-veteranen Christophe Lambert. Tyvärr ingen Richard Lynch som skurk den här gången.


Vad gäller handlingen verkar det av synopsiset att döma inte riktigt vara en regelrätt uppföljare. Albert Pyun står dock fortfarande för regi.

7 kommentarer:

Thomas sa...

Jag gjorde det stora misstaget (och då menar jag verkligen "STORA") att se en av Pyuns senare filmer, LEFT FOR DEAD. Enligt utsago skulle detta vara en "skräck-western" och vem är inte intresserad av det? Det var något av det mest bedrövliga jag någonsin skådat. Regel nummer ett när man skall spela in en så kallad "western" borde vara att hitta miljöer som fungerar som substitut för den amerikanska västern. Ingen hade dock berättat detta för Pyun som tyckte att den Filipinska djungeln var ett bra val. Manuset var obefintligt, skådisarna var usla. Och nu är den jäkeln dessutom på gång med en uppföljare till STREETS OF FIRE! var ska detta sluta?

Pidde Andersson sa...

Ah, slog mig just att jag fick en screener utan omslag på LEFT FOR DEAD - undrar var jag lagt den. Jag såg den i varje fall aldrig.
Förhoppningsvis kommer jag att intervjua Pyun, så vi får väl se var detta kommer att sluta...

Thomas sa...

Fråga honom vad NEMESIS 2 & 3 egentligen handlar om.

Unknown sa...

Hi Pidde,

This is Albert Pyun. Yes, I would love to do an interview and reveal where it will all end or, as Thomas said...where will it stop!

Best,
Albert Pyun

Pidde Andersson sa...

Min gode vän Göte Lagerståhl och hans fru hade en gång en lång diskussion om vad NEMESIS 2 handlar om. De såg filmer två eller tre gånger för att reda ut den.
Jag tror att den handlar om en kvinnlig bodybuilder i ett sandtag.

Thomas sa...

Bra, då tolkade jag den rätt.

Pidde Andersson sa...

Albert! Thanks for writing. I've been in touch with Cynthia, but why not email me privately on pidde@toppraffel.tk.

Skicka en kommentar