söndag 13 december 2009

Den misslyckade Luciafiraren

Den trettonde december.
Det slog mig att jag nog inte sett ett Luciatåg sedan jag gick ut gymnasiet, vilket ju inte var igår. Om vi inte räknar barntågen när jag var lärarvikarie på 90-talet och till och med tvingades träna luciatåget vid ett par tillfällen (jag som musiklärare är nog ingen hit).
Tänker jag efter, har jag nog aldrig sett ett "riktigt" Luciatåg i verkligheten, det vill säga en professionell kör.
Så jag tänkte att i år ska jag fantamej ta vara på våra svenska traditioner och utsätta mig för tunga fjät och stånd på tröskeln och hela kitet. Jag gick bort till St Johannesktyrkan, där det skulle hållas "traditionellt Luciafirande".
Allvarligt talat, väna flickor i vitt och ljuv körsång i en varmt upplyst kyrka är ju mysigt och dant.
Så jag gick iväg dit. Kallt som fan var det. Men när jag kom fram, tjugo minuter innan det skulle börja, var det redan fullsatt. Och det stod runt hundra pers utanför och ville in.
Nä, så inte fan blev det någon Lucia för min del i år. Jag gick iväg och åt en hamburgare istället (fick inte ens saffran i hamburgerbrödet). Då träffade jag ännu en av alla de knäppgökar jag träffar på för jämnan. Den här visade sig vara religiös. Jag ska väl ta och skriva om honom vid tillfälle.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar