onsdag 16 december 2009

Bio: Instängd 2

Neil Marshalls INSTÄNGD från 2005 blev rätt kritikerhyllad, men den gjorde inget större intryck på mig. Den var väl unik eftersom samtliga huvudpersoner var tjejer på äventyr i en grotta, och visst skapade den en känsla av klaustrofobi, men jag upplevde de här tjejerna som lite osympatiska, och förutom detta faktum, hamnade filmen i en genre jag har lite svårt för: De Får Tammefan Skylla Sig Själva-filmer.
Bergsbestigning. Grottutforskande. Extremsporter. Vaffan skulle töserna nere i grottan att göra? Om de inte frivilligt beslutat sig för att utsätta sig för fara, hade det inte hänt något. Det hade ju varit skillnad om de blivit jagade ner i grottan!
I vilket fall - i första filmen attacke-
rades hjältin-
norna av en sorts blinda, humano-
ida, människoätande monster som häckade i det outforskade grottsystemet i Appalacherna. En tjej, Sarah (Shauna Macdonald) överlevde och kom blodig och omskakad ut ur grottornas mörker.
INSTÄNGD 2 öppnar med att Sarah kommer utspringande på en väg, blir uppplockad av en bil och förs till sjukhus. Det har gått två dagar sedan tjejerna försvann och räddningsteam är ute och letar efter dem.
Den tuffe sheriffen (Gavan O'Herlihy från GÄNGET & JAG och DEATH WISH 3! Han har blivit lite tjock och gammal) övertalar den chockade och nojiga Sarah att hänga med honom och ett litet team experter att åter klättra ner i grottsystemet för att leta efter fler överlevande. Eftersom Sarah håller käften, säger hon inget om monstren - och vem skulle tro henne?
Blir det köttfrossa för monstren i grottorna? Det kan ni hoppa upp och sätta er på!
INSTÄNGD 2 känns rätt onödig - ja, den känns dessutom som en direkt-på-DVD-film. Jag förstår inte varför detta inte är en D2DVD-rulle. Det här är samma film en gång till, fast med ett team bestående av både kvinnor och män. Eftersom vi nu vet vad som väntar i mörkret, kommer inte monstren som en spännandeöverraskning. Visst blir det klaustrofobiskt, men även det har vi ju vant oss vid nu.

En del av dialogen och skådespe-
leriet är rätt visset, och själklart avfyrar sheriffen ett revolverskott som utlöser ett ras, trots att han blivit ombedd att inte ta med pickan på grund av rasrisken. Två tredjedelar in i filmen kommer en liten överraskning, men den upplevde jag som lite fånig, så jag började skratta - det brinner i fingrarna, men jag ska inte avslöja vad det är.
Men skräck, våld och splatter, då? Jodå. Det tar sig efter ett tag. Emellanåt är det lite Fulci-inspirerat; allt avbitande av strupar känns plockade från italienska zombiefilmer, och minsann om det inte borras borrmaskin genom ett huvud! Det förekommer även ett par andra grova, uppfinningsrika våldsdetaljer och ett par blodstänkande monsterslagsmål. En sista twist i slutminuten är fullkomligt obegriplig; den är bara med för att chocka och överraska.
Nej, INSTÄNGD 2 är inte mycket att skriva hem om, men all tjoflöjtsplatter och vissa dumma inslag gör att jag sätter en snäll tvåa.


(Biopremiär 8/1)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar