måndag 28 december 2009

Bio: Amelia

Avdelningen Filmer baserade på berömda personer: Den kvinnliga flygpionjären Amelia Earhart försvann när hon 1937 gjorde ett försök att flyga Jorden runt; en händelse som gjort henne till legend (om hon vetat att Jorden är platt och inte klotformad, hade hon aldrig försökt sig på den trippen). Här spelar en ovanligt porträttlik Hillary Swank flygaresset i ett försök till ett svindlande och pampigt drama av Mira Nair (MONSUNBRÖLLOP). Det blir varken svindlande eller pampigt.  

I en väldigt kort flashback på några sekunder, får vi se Earhart som liten flicka - hon tittar upp i skyn och säger att hon vill kunna flyga. Det är all bakgrund vi får till Earharts intresse och karriär. När filmen börjar, har hon blivit kallad till en stilig förläggare spelad av Richard Gere, som vid 60 års ålder ser bättre ut än som ung. Han vill ge ut en bok om Earharts försök att flyga Jorden runt, och det bär sig inte bättre än att de får ihop det. 

Men så är Earhart ute på galej, och då dyker Ewan McGregor upp, och då går det som det går. Följer ett uppslitande triangeldrama? 

 Nä. Detta beroende på att AMELIA är drama- turgiskt inkom- petent. Den förmår inte gripa tag i åskådaren - åtminstone inte i mig. Allting är för platt och stifft. Storyn är upplagt för ett mäktigt filmäventyr med svindlande flygturer, rafflande olyckor och passionerad romantik, men det blir varken svindlande, rafflande eller passionerat. 

Scenerna är märkligt statiska, berättandet är klumpigt och dialogen är bitvis genant - ett skräckexempel ges redan i början, när Amelia flyger över en savann, tittar på djuren där nere och säger "Look how free they are!" på ett onaturligt sätt. Filmen redovisar händelserna som en skoluppsats. Det är helt livlöst. 

Amelia Earhart var även en föregångare inom feminismen, och anar man lite lesbiska vibbar? Hillary Swank, mest känd från THE NEXT KARATE KID och den ursprungliga BUFFY THE VAMPIRE SLAYER*, har även producerat, men jag har svårt för henne. Hon ser ut som en häst med alldeles för många tänder. 

Det osar TV-film om AMELIA på alla sätt, även estetiskt, och då inte en bra TV-film. Richards Geres kostymer och alla snygga flygplan gör dock att filmen kan få en tvåa i betyg. Men jag kan inte låta bli att undra vad tidningen Amelia kommer att sätta för betyg...   


 

 

 

 

(Biopremiär: 1/1) 

 *Ja, jag vet att hon vunnit två Oscars för helt andra filmer. Men jag tänker främst på de två jag nämnde när jag hör hennes namn.

 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar