onsdag 23 december 2009

00-talet

Det är omöjligt att notera att en massa tidningar, sajter, TV- och radioprogram håller på att sammanfatta det decennium som håller på att gå hädan. Det tänker inte jag göra. Jag har helt enkelt inget att säga om 00-talet.
Allvarligt talat: jag har svårt att hålla isär 00-talet från 90-talet. Jag tänker tillbaka och försöker komma på något extraordinärt som hände under det gångna decenniet - men så visar det sig att det jag tänker på hände på 90-talet.
Hur såg modet på 00-talet ut? Jag kommer ju ihåg att grungen kom och sabbade mycket när man plötsligt skulle se ut som en skitig skogshuggare. Men det var ju i början av 90-talet. På 00-talet var det väl idiotlooken som kom. Hängröv i brallorna och toppluva inomhus. Är det någon som kan förklara var detta kom ifrån? Mössa är- och har alltid varit FULT! Hur kunde det bli coolt att bära mössa? Men ser ju bara efterbliven ut. Och varför är det så svårt idag att hitta ett par jeans med smala ben, så att man ser lite normal ut (så tillvida man nu inte är tjock och behöver vida ben)?
Musik? Jag tror inte att jag upptäckte ett enda nytt band under 00-talet, fast jag har å andra sidan slutat köpa skivor. Quit Your Day Job, är de från decenniet som gått?
Tecknade serier... Detta medium har i Sverige nästan helt dominerats av unga tjejer. Inga är något att skryta med. Vad gäller serier är jag kvar på 80-talet. Fast själv kom jag med två nya figurer; kortlivade Kishako - Sportreportern i Buster, som lades ner, och Mäktige Månsson.
Film? Tja... Skräck är ute, skräck är inne, skräck är ute, skräck är inne... Tortyrporren kom... Amerikanska actionfilmer ska plötsligt ha PG-13-gräns, så nu saknas svordomar, naket och blodigt våld. Okej, 00-talets tydligaste trend på bio har väl varit superhjältar.
Litteratur. Alla läste Dan Brown, JK Rowling och Stieg Larsson. Utom jag. Så jag har inget att säga. Min trend är fortfarande gammalt mög i pocket.
Mat och dryck? Kom igen, tror ni att jag tänker ändra på mina mat och dryckesvanor? Jag kommer alltid att föredra rejäla köttbitar och feta såser. Jag vill ha mitt kaffe svart utan socker. "Lattekulturen" är ett märkligt påfund för folk som inte tycker om kaffe, men är villiga att betala lika mycket för en latte som för en öl. Och sedan sitta på otrivsamma kedjor som Espresso House och Wayne's och dricka det. Jämför med trevliga tantkaféer som Ambrosia. Senast jag var på Ambrosia reagerade jag på hur oerhört gott kaffet var! Och hur lugnt och skönt det var i lokalen.
TV? Jag tittar inte på TV. TV-serier ser jag på DVD. Och då främst gamla serier, så att jag är säker på att de är bra och att skådisarna har mustasch.
Politik. Okej, USA fick en ny, schysstare president. Och folk har plötsligt börjat bete sig som på 70-talet igen, och demonstrerar och har sig. Och visst förändrades världen efter elfte september-attacken. Eller gjorde den det? För tosingarna är väl alltid desamma.
...Så, nej... Jag har väl ingenting att säga om 00-talet.
Men på något sätt känns det som om jag sammanfattade det ändå i detta inlägg.
00-talet. Det totalt jävla meningslösa decenniet.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Har du gjort någon liknande summering av 10-talet?

Om inte, skulle du kunna göra det?

/Kurt Bergholm

Pidde Andersson sa...

Den här texten hade jag helt glömt bort! Om jag kommit ihåg den, hade jag säkert skrivit en liknande om 10-talet - förra året. Att skriva en sådan text nu känns lite sent.

Unknown sa...

För sent är det definitivt inte. Se till att få den klar innan 2021 bara. :-)

/Kurt Bergholm

Skicka en kommentar