onsdag 4 november 2009

Bio: Rembrandts anklagelser

Härom veckan recenserade- och totalsågade jag Peter Greenaways trista och superpretentiösa Rembrandtfilm NATTVAKTEN. Och här har vi ännu en film om Rembrandt - av Peter Greenaway! Visas inget annat på Malmös biografer?! Är det en bisarr trend?
Den här gången handlar det om en ren dokumentär. Det påstås ju att tavlan "Nattvakten" innehåller ledtrådar till ett mord - och i den här filmen försöker Greenaway lösa fallet.
Det lustiga är att det hela är mycket bättre den här gången! Där NATTVAKTEN var tråkig, är REMBRANDTS ANKLAGELSER intressant. Greenaway själv är berättare (hans frasering är likadan som John Cleeses, vilket är lite kul, och jag satt hela tiden och väntade på att han skulle säga "Jarlsberg") och dyker då och då upp i en ruta mitt i bilden. I övrigt består filmen förstås mest av tavlor, men även av dramatiserade scener, varav en del från NATTVAKTEN.
Jag har tidigare skrivit att jag inte har mycket till övers för Greenaways åsikter och i synnerhet hans märkliga uttalanden om att filmkonsten är utarmad beroende på att vårt samhälle är textbaserat. Extra märkligt är det då att Greenaway själv är så otroligt textbaserad, han lägger till och med in en massa texter i sina filmer.
Men, men. REMBRANDTS ANKLAGELSER är en bra dokumentär; en historisk och kulturell deckare. Visst ser det mest ut som ett TV-program, men ändå.(Biopremiär 6/11)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar