onsdag 21 oktober 2009

Janet Ågren i L'amaro caso della baronessa di Carini (Baronessan, kärleken och döden)

Den italienska miniserien L'amaro caso della baronessa di Carini från 1975 visades på svensk TV sommaren 1977 som Baronessan, kärleken och döden. Jag kommer ihåg att när första avsnittet började, sa min morsa "Hon där är från Landskrona".

Jag hade nästan helt glömt bort den här serien, men jag kom ihåg dess suggestiva förtexter, jag mindes att det gick en italiensk TV-serie när jag var barn som öppnade med vad jag då tyckte var otäcka slowmotionbilder på en kvinna som mördas och lämnar ett blodigt handavtryck på en vitkalkad vägg. Jag hade glömt vad serien hette och vad den handlade om.

Så satt jag ett par decennier senare och fikade med Janet Ågren och vi kom plötsligt in på den här TV-serien - och jag fick nästan gåshud. Jösses, det var ju hon! Om än inte hennes handavtryck. Janet sa att jag skulle få låna serien av henne, men det blev aldrig av.

Häromåret lyckades jag få tag på serien via en kille i Italien - men jag gav upp tittandet ganska snabbt. Att se film på italienska utan text funkar kanske om man ser en sjövild splatterfilm. Inte när man tittar på ett drama som utspelar sig på 1500-talet.

TV-serien bygger på vad som antas vara sanna händelser, men som också kan vara en legend. I ett slott i Carini på Sicilien mördades baronessan av sin far efter att ha varit otrogen. Hedersmord, alltså.

Det finns även en TV-version från 2007.6 kommentarer:

Anonym sa...

Hi, Pidde! Here is a man from Finland. "L' amaro caso della baronessa di Carini" is my favourite tv-serie for all time. I was a eight years old kid when I see this serie first time. That happened in may 1979. 27 years later I saw this serie again. In my opinion: "L'amaro caso della baronessa di Carini" is a finest work of Janet Agren. New version of that serie don't impress me so much as that old version did. I have both of this series on my own collections. I wish you very nice weekend. I also hope that spring will bring all good things to you and your nearest and dearest...

Anonym sa...

Jag såg också den tv-serien på 70-talet. Jag skulle gärna vilja se den igen, men vet inte hur man får tag på den. Vet du?

Pidde Andersson sa...

Ingen som helst aning. Den släpptes alltså på VHS i Italien en gång i tiden, och finns kanske även på DVD - men vad jag vet finns den inte med text på begripligt språk någonstans.

Anonym sa...

Den serien är anledningen till att jag (fortfarande) vill lära mig italienska, eftersom jag tycker att det är ett sånt vackert språk. Jag spelade in signaturmelodin på min kassettbandspelare, den var fantastiskt bra! Skulle väldigt gärna vilja se serien igen!

Anonym sa...

Å, kul nån som minns denna serie. Jag var 10-12 år och var djupt fascinerad av något i denna serie, kanske den dramtiska början,kanske musiken, kanske språket, kanske det romantiska...
Vore grymt kul att se om.
Såg om Afrodites skatt här om året, tyvärr usel vhs som konverterats till digital media. Men det var mums. Jag var så kär i afrodite...
Satt också och grunnande över en ruskig rysare som var en stor snackis på 70-talet. Det är en kille med jumpaskor, typ converter, som jagar en kvinna i ett stort kontorskomplex på slutet. De åker hiss upp och ner, och polisen tror att de tagit mördaren... Nån som minns? Erik.tyo@telia.com

Pidde Andersson sa...

Ja, det är ett avsnitt av Brian Clemens TV-serie THRILLER. Jag såg just det avsnittet häromåret (blev besviken) och hade för mig att jag skrev om det här på TOPPRAFFEL!, men jag kan inte hitta något. Kanske blev det aldrig av att jag skrev om det ...

Skicka en kommentar