onsdag 21 oktober 2009

Bio: Sea Monsters och Bugs!

3D-vågen går vidare och nu visar Spegeln i Malmö två naturfilmer i detta format.
Naturfilmer. Så fort tidningar tillfrågar folk på gatan vad de helst ser på TV, brukar de svara "naturprogram". Själv tittar jag aldrig på naturprogram. Jag tror inte jag känner någon som tittar på naturprogram. Och personligen försöker jag ofta undvika naturen så gott det går; campingliv och frisksport är för mig en vision av helvetet. Och djur är till för att ätas.
Men visst, filmer om coola djur kan väl vara intressanta om de är bra gjorda. Här bjuds vi på två filmer; först en 45 minuter lång produktion från National Geographic; SEA MONSTERS, och direkt därpå BUGS!, som verkar vara en brittisk produktion.
SEA MONSTERS handlar om förhistoriska vattendjur och vi får följa en varelse från att den föds och framåt. Scener med arkeologer på diverse utgrävningar spelas upp med skådespelare, men större delen av filmen består av datoranimerade fiskar och dinosaurier, vilka ofta hoppar mot oss.
BUGS! utspelar sig i Borneos djungler och parallellt får vi följa en fjäril från ägg till larv till fjäril, och en bönsyrsa från ägg till syrsa, tills att han biter ihjäl sin medstjärna fjärilen. Den jäveln.
Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om de här filmerna. Snyggt gjorda, visst. I BUGS! är 3D:n knappt märkbar. En massa insekter i närbild ser ju fränt ut, i synnerhet när de har sex.
Dock satt jag och nickade till. Jag är inte tillräckligt intresserad. Du som gillar djur och natur lär uppskatta det här mer.
Ytterligare en anledning till att jag hade svårt att hålla mig vaken, var den svenska speakern. I originalen var Liev Schreiber speaker till SEA MONSTERS och Judi Dench till BUGS!. I de svenska versionerna sitter en kvinna, jag vet inte vem, och talar extremt tydligt, men opersonligt och tråkigt. Det kändes som att titta på de där gamla skolfilmerna som visades på 16mm-projektorn som rullades in i klassrummet. Och jag längtade efter rast.

(Biopremiär 23/10, höstlovsmatiné vecka 44 i Malmö)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar