torsdag 29 oktober 2009

Bio: In the Loop

Många anser att den brittiska IN THE LOOP är en av årets roligaste filmer och att dialogen är snärtig och fantastisk. Jag hade höga förväntningar när jag såg filmen för två månader sedan, men dessa förväntningar kom aningen på skam.
Bara en sådan sak som att jag idag, ett par månader senare, har svårt att minnas exakt vad filmen handlade om, vad som skedde. Jag minns rollfigurerna, flera inslag och framför allt dialogen, men inte så mycket mer. Men: USA:s president och Storbritanniens premiärminister skulle inte ha något emot ett litet krig någonstans. Få håller med, men en brittisk politiker råkar säga fel i en radiointervju och framstår som positiv till krig. Genast blir han väldigt populär hos amerikanerna.
I filmens centrum finns den stab som arbetar med- och till viss del styr Englands regering. Det är hetlevrade diskussioner och politiska intriger, samt problem med byggandet av en vägg hemma i en trädgård. På många sätt väldigt brittiskt.
Estetiskt ser IN THE LOOP ut som ett TV-program. Här finns inga som helst filmiska finesser. Allt bygger på de skickliga skådespelarna och framför allt dialogen. Men efter ett tag började jag irritera mig på den sistnämnda. En alldeles för stor del repliker lyder nämligen "Fuck, fuck, fuck, you fucking cunt, fuck off!" och liknande. Det svärs precis hela tiden. Det är roligt i början, men blir snart påfrestande. Det svärs så mycket att Gina McKee (från NOTTING HILL) i en scen suckar och säger "Ditt svärande imponerar inte. Min man får dig att framstå som Angela Lansbury." När man tror att svärandet inte kan bli värre, introceras "världens argaste skotte," som svär ännu mer och slår sönder en fax.
En tripp till USA och Vita huset hinns också med, och där drivs det med det faktum att det numera jobbar väldigt unga människor på viktiga poster - något våra svärande engelsmän har väldiga problem med. De vill inte samarbeta med barn.
Visst är IN THE LOOP smart och rolig - men jag hade föredragit den i 25-minutersavsnitt på TV.
...Jag har för övrigt inget emot svärande och grovt språk, men när det blir overkill börjar det att kännas som om de svär bara för att de inte har någon censurinstans som kan hindra dem. Ungefär som med det ständiga "cocksucker " i Deadwood.


(Biopremiär 30!10)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar