torsdag 1 oktober 2009

Bio: Äntligen midsommar!

1978 kom den amerikanske regissören Joe Sarno till sitt andra hemland Sverige och gjorde porrklassikern/kalkonen FÄBODJÄNTAN.

År 2009 sitter jag på den allra första visningen av ÄNTLIGEN MIDSOMMAR! En kort stund in i filmen vänder jag mig till en kollega som sitter bredvid mig och viskar "Vaffan är det här? FÄBODJÄNTAN 2?".


Endast ett par minuter efter att jag sagt detta, sitter Luke Perry och en kille till i en bastu, när Perry plötsligt får syn på ett horn som hänger på väggen och utbrister "Kolla! Ett horn! Precis som i den där porrfilmen, vad heter du nu igen? Fäbodjäntan! Jag måste skaffa den på DVD!", fast på engelska, och så börjar han tuta i hornet.
 
En kollega på Afton-
bladet tyckte att ÄNTLI-
GEN MIDSOM-
MAR! liknar en Janne Halldoff-film, vilket också känns rätt träffande - det ser ut som sunkig, svensk 70-talsfilm. Men mina associationer till Joe Sarno känns mer passande, då ÄNTLIGEN MIDSOMMAR! är en svensk film regisserad och delvis författad av en amerikan; Ian McCrudden, som tidigare bland annat gjort en liten B-skräckis i USA. Varför har han gjort en svensk film? Jo, därför att hans skådespelande flickvän är svenska och har en av huvudrollerna.


McCruddens film handlar om några unga par som ska fira midsommar på en skärgårdsö. Dit kommer även en amerikansk kompis, spelad av ovan nämnde Luke Perry, vilket väl är tänkt att ge lite stjärnglans åt anrättningen. Eller snarare avrättningen.


Herregud. Vad fan i helvete är det här för jävla mög?


ÄNTLIGEN MIDSOMMAR! lanseras som en lättsam midsommarkomedi. Om vi bortser från den allmänna amatörmässiga tonen - en komedi kan ju vara kul trots tafflighet - så lyckas McCrudden och hans skådisar trampa fel precis hela tiden.


De olika paren har förstås problem med sina förhållanden. Och McCrudden har uppenbarligen Bergmankomplex. För stora delar av filmen består av allvarliga diskussioner och uppslitande gräl. Jag vet inte om det är meningen att dessa ska vara roliga, men det är de inte. De känns bara som ännu ett misslyckat, fult, svenskt drama.

 
De mer uppenbart komiska upptågen består mest i att Olle Sarri spelar full och irrar runt och far in i en flaggstång och tokar sig. Eller i att Alexander Karim och en annan snubbe jagar varandra i skogen. Det förekommer en del full frontgal nudity, tyvärr mest male full frontal (nej, inte Perry). En lättsam midsommartragedi är en mer passande beskrivning av den här sumprullen.
 

Skådespeleriet är inget vidare och i det här sällskapet framstår Luke Perry som en Oscarsvinnare. Fast Lisa Werlinder - McCruddens tjej - är onekligen söt.

ÄNTLIGEN MIDSOMMAR! kommer så fel den bara kan komma - för på biograferna går fortfarande succén SOMMAREN MED GÖRAN; en lättsam svensk midsommarkomedi. Ful och slarvig den med, men till skillnad från ÄNTLIGEN MIDSOMMAR! är ju SOMMAREN MED GÖRAN rolig. Vem vill se ännu en midsommarkomedi? En usel sådan?


Jag undrar vad Luke Perry tycker om filmen och vad han har att säga om filminspelningen. Fast han såg kanske på det här som betald semester.


Har jag inget positivt att säga om filmen? Jo, innan visningen bjöd Fox på midsommarfest. Dert var riktigt trevligt, mycket sill och potatis och grejor i goda vänners sällskap. Jag hade fått i mig ett par öl och en fyra-fem snapsar innan visningen, och var således inte helt nykter när filmen började rulla. Men inte ens fyllan och mitt glada humör kunde få mig att uppskatta vad som hittills är årets sämsta svenska film. Jag nyktrade till väldigt snabbt.

 (Biopremiär 2/10)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar