måndag 7 september 2009

För mina tyskspråkiga läsare

Jag är pissusel på tyska, men jag har länge fascinerats av så kallade "Romanhefte"; tyskarnas motsvarighet till kioskböcker. Det handlar om häften något större än A5, 68 sidor, tvåspalt och oftast innehållande en kortroman/långnovell. Vissa serier har pågått sedan 50-talet, som Jerry Cotton och Perry Rhodan. Cotton har publicerats på svenska i pocketböcker, men det kom inte särdeles många. I Tyskland finns hur många tusen Cottonromaner somn helst.
"Jason Darks" (Helmut Rellergerd, född 1945) romaner om spökdeckaren John Sinclair började komma 1973, och nu finns över 1600 volymer. Det kommer en i veckan, plus en pocket i månaden, och 95% av allt detta har skrivits av Rellergerd själv! Han skriver på en gammal skrivmaskin och varje roman tar tre dagar. När han kommer till "Ende" sätter han bara i ett nytt paper och fortsätter på nästa bok/häfte.
På sajten Gruselromane kan den tyskspråkige läsa mer om allt det här. Ännu mer finns på Die Welt der Romanhefte. Vi som inte kan tyska, kan dregla över bilderna och översätta med Babelfish.
Och så 2006 hände det oundvikliga. Romanheftefans börjar ge ut egna häften, som distribueras gratis på nätet som pdf-filmer. Som Der Hüter av "Harry B. Foster". Otroligt fult och amatörmässigt omslag, men layoutmässigt ser inlagan ut som de riktiga häftena. Ladda ner nummer ett här. Tyvärr kan jag inte läsa blaskan. Min tyska suger...
...Något som inte hindrat mig från att skaffa en del bisarra titlar ur olika serier, samt förstås klassiker med Kommissar X.

2 kommentarer:

Linda sa...

Hehe ... visst är det härligt med kioskböcker. Själv är jag svag för tantsnusket. De brukar ha så härliga covers.

Pidde Andersson sa...

He he - jag har ju faktiskt skrivit noveller i Allers. Under kvinnlig pseudonym.

Ser på din hemsida att du är översättare; tyska till svenska. Kan du inte börja hobbyöversätta John Sinclair? ;-)

Skicka en kommentar