fredag 11 september 2009

Bio: The Ugly Truth

Förra veckan hade Gerard Butler-filmen GAMER premiär, och vad har premiär den här veckan, om inte Gerard Butler-filmen THE UGLY TRUTH. En blodig actionfilm och en romantisk komedi.

I THE UGLY TRUTH är Butler en viss Mike Chadway, som huserar på en liten TV-kanal där han är programledare för, just det, "The Ugly Truth", i vilket han ger råd i relationsfrågor. Råden går i princip ut på att om ensamma tjejer vill ha killar, låtsas inte vara intelligenta, utan skaffa stora lökar och snygg häck. Mike är ful i min och provocerar en del typiska amerikanska dubbelmoralister.

Katherine Heigl är TV-produ-
centen Abby Richter på en större, mer respek-
terad kanal, och hon blir chockad när chefen plötsligt och oväntat köper över Mike Chadway och hans program för att få lite fräs på kanalen - och det är Abby som ska producera. Självklart hatar Abby Mike, som gör succé när han brottas i jelly med bikinibrudar i direktsändning.


Nu är grejen den att Abby är ett kontrollfreak som aldrig lyckas få några pojkvänner. Hon går ofta på dejt, men hon är så stel och kontrollerad att det aldrig blir något av dem; hon har till och med med sig ett papper med förslag på samtalsämnen om pinsam tystnad skulle upstå.


Men så råkar Abby bli förälskad i sin nye granne, en vältränad ung man. Hon vill inte sumpa den här chansen, och behöver en coach. Denne coach blir förstås Mike Chadway, som tänker som en grabb. Och nej, det är inte svårt att gissa vad som efter ett tag kommer att hända när Mike coachar Abby. Kommer han att visa sig vara ett omtänksamt charmtroll? Kommer hon att släppa loss? Kommer hon att glömma grannen? Kan du inte räkna ut svaret har du sett för få romantiska komedier.


THE UGLY TRUTH fick inga vidare bra recensioner i USA, men jag tycker nog att den är över förväntan bra. Romantiska komedier bygger till stor del på huvudrollsinnehavarna, för min del måste jag tycka att killen är cool och/eller sympatisk och jag måste attraheras av tjejen. Och Gerard Butler, som är en rejäl karl, är ju en cool snubbe, och ja, jag attraheras av Katherine Heigl.

Vidare finns här en hel del rätt roliga scener, med de vibrerande trosorna som självklar höjdpunkt. Jag uppskattar även att folk faktiskt svär i den här filmen, att de pratar som folk och att man inte siktat på en (i USA) barntillåten film. Manuset är författat av tre kvinnor, förresten - jag har svårt att tänka mig kvinnliga filmskapare i Sverige göra en film som den här.


Filmen är långt ifrån helgjuten, men för att uttrycka mig slentrianmässigt, så tycker jag allt att THE UGLY TRUTH håller för en kvälls underhållning. I synnerhet när Katherine Heigl får orgasm vid middagsbordet.


 (Biopremiär 11/9)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar