måndag 21 september 2009

Bio: Imagine That

Efter 40 år som våldsbenägen filmhårding bytte Charles Bronson spår och började spela lustspel i Halland.
Nej, det gjorde han inte, men om jag säger så här:
Efter att ha varit rappkäftad, ful i mun och stjärnan i en rad framgångsrika komedier, ofta med actionbetoning, bytte Eddie Murphy spår och blev mysgubbe i slätstrukna barnfilmer.
Nu var väl jag ingen större fan av Murphy under hans storhetstid på 1980-talet. Han gjorde en del bra eller okej filmer, innan hans karriär kraschade och tog en besynnerlig vändning. Visst, ett par av hans barnfilmer har jag tyckt varit rätt lustiga, som DR DOOLITTLE och THE NUTTY PROFESSOR, men annars har det känts som att titta på Disney Channel eller något. (Murphy var dock även med i BOWFINGER, som ju är ett litet förbisett mästerverk, och vars andra stjärna Steve Martins karriär liknar Murphys med ett koppel usla filmer)
Jag undrar vad filmbo-
laget tänkte på när de började koka ihop IMAGINE THAT. "Hmm, det skulle vara roligt med en ny komedi om börsmäklare och finansvärlden..." - "Nej, jag tycker det vore kul med en rejäl, gammaldags barnfilm med fin moral..." - "Nej, jag vill att vi gör en familjefilm med Eddie Murphy..." - "Jag har det! Vi gör en väldigt barnvänlig familjefilm med Eddie Murphy som börsmäklare som får problem i finansvärlden!!!" - "JAAAAAA!!!"
Konceptet är alltså hur konstigt som helst. Hur många barn kommer att förstå turerna med aktie- och företagsköp som stora delar av filmen går ut på?
Murphy är arbetsnarkomanen Evan, som försummat sin gulliga (lillgamla) dotter och vars fru gått ifrån honom. Evan är dock en jävel på pengar. Nu finns det en chans att han kan få avancera kraftigt på företaget, enda problemet är hans konkurrent Johnny Whitefeather (Thomas Haden Church med indianlook).

Men Evans dotter Olivia är proble-
matisk. Hon sitter jämt med en snuttefilt över huvudet och pratar med osynliga prinsessor. Psyket nästa, tycker Evan och lärare och andra. Men så visar det sig att de osynliga prinsessorna viskar namnen på de företag Evan bör köpa och sälja. Och informationen stämmer! Den förundrade Evan blir plötsligt beroende av snuttefilten.
...Men samtidigt som han gör affärer, får han förstås lära sig att man inte kan bete sig som han gör. Dottern och familjen är ju viktigast av allt.
Det största problemet med IMAGINE THAT är att den inte är speciellt rolig. Jag tror inte att jag skrattade till en enda gång. Möjligtvis åt den bisarre Johnny Whitefeathers indianrutaler under möten och presentationer. Istället försöker filmen vara rar och gullig, riktigt äckelgullig. Som om det räcker med att den lilla dottern är rar och äckelgullig, och att Eddie Murphy springer runt och tokar sig med henne. Det bes även bordsbön och sjungs i barnkör ("All you need is love").
Samtidigt kan jag inte totalsåga den här slätstrukna, totalt harmlösa filmen. Den är inte tillräckligt dåligt gjord och Eddie Murphy gör egentligen inte bort sig. Och så är både Martin Sheen och Ronny Cox med. Så jag är snäll och sätter ett litet överbetyg. Och jag undrar vad små barn tycker om filmen.


(Biopremiär 18/9)

1 kommentarer:

Heath Rodger sa...

Hej på dej.

Jag trodde att man skulle få se dig på Inglorious Bastards-visningen på FFF igår.

Hursomhelst, för egen del var det skitkul att få träffa och snacka med Enzo G. Castellari. När han signerade min kopia av Bastards frågade jag honom vad hajen i Jättehajen var gjord av. Han såg ut som en glad skolpojke när han beskrev modellen:) Han sa att hajen förmodligen brändes upp och slängdes på tippen efter inspelningen.

Och givetvis var det enormt stort att äntligen få träffa SEO, guden bakom Stardust, och hans tjej Ebba (som är betydligt sötare på riktigt än på Stardust gamla foton) samt mannen bakom Njutafilms.

Skicka en kommentar