onsdag 2 september 2009

Bio: G-Force

Det verkade ju så bra på pappret. En actionfilm där hjältarna är intelligenta, specialtränade marsvin och andra gnagare. Dessutom i 3D.
Tyvärr blir saker och ting inte alltid som de ser ut på pappret. I det här fallet beror det antagligen på en herre vid namn Jerry Bruckheimer.
Bill Nighy spelar en illasinnad företagsmagnat som har en utstuderat lömsk plan för att ta över världen. Han säljer hushållsapparater vilka alla är utrustade med en pryl som gör dem intelligenta och kan hjälpa till med att sätta planen i verket.
Zach Galifianakis från BAKSMÄLLAN spelar Ben, som har en egen liten avdelning inom FBI där han experimenterar med djur - på ett snällt, positivt sätt. Han utrustar krypen med prylar som gör att de kan prata, och han har tränat dem så att de kan hantera avancerade spionprylar i miniformat och utföra våghalsiga updrag. Dock gillar inte FBI hans forskning och stänger avdelningen. Gnagarna hamnar i en djuraffär, från vilken de rymmer för att kunna slutföra kampen mot Nighy.
G-FORCE börjar med ett uppdrag, vi kastas mitt in i handlingen och presenteras inte för figurerna. Det är pang på och en massa action. Som i en Bondfilm. Skillnaden är bara att James Bond inte behöver presenteras - i det här fallet undrar man mest vilka de här figurerna är och vad allt går ut på. Först efter en bra stund hamnar vi hos Ben och får allt förklarat. Därefter blir det ännu mer action. Och mer action.
Och det är detta som är problemet med den här filmen. G-FORCE skulle lika gärna kunna vara en vanlig, regelrätt actionfilm med mänskliga skådespelare. Humorn och charmen verkar man ha tappat bort. Det finns ingen större anledning till att hjältarna är gnagare. Funkade det med ninjasköldpaddor på 1980-talet, funkar det väl med gnagare idag, verkar man ha tänkt.
Saker och ting sprängs i luften, det blir vild biljakt där hjältarna rullar i något slags högteknologiskt klot, hushållsmaskiner bygger ihop sig till en Transformer. Det är högljutt och tempot är högt. 3D:n är inget speciellt, absolut inte jämfört med de klipp ur A CHRISTMAS CAROL och ALICE IN WONDERLAND jag såg förra veckan.
Nicolas Cage, Jon Favreau, Steve Buscemi, Penélope Cruz med flera gör rösterna, men vad spelar det för roll när de inte har något roligt att säga?
Tydligen blev G-FORCE en hit bland amerikanska ungar. Jag har ingen aning om hur jag skulle ta emot filmen om jag vore tio - men jag tror nog att jag hade föredragit G.I. JOE, faktiskt. Den innehåller ju ninjor!


(Biopremiär 4/9)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar