tisdag 1 september 2009

Bio: District 9

De senaste veckorna har DISTRICT 9 diskuterats hejvilt på ett amerikanskt Internetforum jag brukar härja på. Det handlar om huruvida den eller INGLOURIOUS BASTERDS är årets bästa film. Detta ledde förstås till att mina förväntningar på DISTRICT 9 var rätt höga.

Efter att ha sett den måste jag säga att jag blev lätt besviken.

Malmö Filmdagar såg till att jag blev lite förkyld, så jag har fram tills nu inte pallat skriva några längre texter, sittande med niagarafallet vällande ur näsan, och ni har säkert läst en hel rad recensioner av DISTRICT 9 vid det här laget, och även om ni inte gjort det, vet ni säkert vad filmen handlar om:

För tjugo år sedan dök det upp ett rymdskepp ovanför Johannesburg. Detta var sprängfullt med svältande, räkliknande varelser. Dessa placerades i ett ghetto i Johannesburg, och nu tjugo år senare, ska varelserna förflyttas till vad som kan liknas vid ett koncentrationsläger. En man som representerar det slemma företaget som håller i projektet, råkar öppna en utomjordisk behållare som sprutar ner honom med utomjordisk gegga. Detta gör honom utomjordiskt sjuk - och snart börjar han förvandlas till en räkvarelse han med. Han blir en jagad man och slåss snart på räkornas sida.

Jag känner genast OLIVER STONE ALERT-anlägg-
ningen gå igång. Som fallet brukar vara med Stone, tar det tio minuter innan DISTRICT 9 sagt vad den vill säga. Allegorin är minst sagt simpel och finesslös, ännu mer så då storyn utspelar sig i Johannesburg. Och det känns lite som om jag sett det här förr, fast gjort på olika sätt. På 1980-talet kom ju TV-serien V och långfilmen ALIEN NATION - med därpå följande TV-serie, som jag vill minnas var bättre än originalfilmen. Det finns säkert fler exempel jag inte kommer på just nu. Hmm. Till och med APORNAS PLANET har ju en liknande story.

Vidare är jag förstås ohyggligt trött på handhållen kamera det viftas med hela tiden för att få det hela att se dokumentärt ut. Under filmens första del, som ofta består av nyhetsinslag på TV, viftas det som mest, medan det lugnar sig något mot slutet.

Filmens sista tredjedel ändrar spår totalt. Då blir det en actionfilm där det pangas vilt och folk sprängs i luften. Det är ju kul - men det hade varit bättre om denna actiondel passade ihop med de två tidigare tredjedelarna. Som det är nu, känns det mest konstigt. Splittrat.

Slutligen kan jag inte påstå att jag brydde mig om rollfigurerna. De flesta är ganska osympatiska, framförallt killen i huvudrollen är ett riktigt kräk. Jag ändrar inte inställning till honom när han väl går över till andra sidan och blir "snäll".

Däremot är DISTRICT 9 impone-
rande på flera andra sätt. För visst köper jag rymdvarelserna och den här världen. Allting ser väldigt realistiskt ut. Och då hör det till saken att filmen uppenbarligen inte haft en megabudget. Dock har Peter Jackson producerat och han sätter förstås inte sitt namn på vad som helst. Detta är ingen rekommendation från min sida - jag tycker att SAGAN OM RINGEN-filmerna är skittråkiga och illa berättade, jag tillhör inte Jacksons anhängare.

...Och jag kan omöjligt begripa hur man kan jämföra DISTRICT 9 med INGLOURIOUS BASTERDS. Inte nog med att det handlar om helt olika genrer; det är även två helt olika typer av film. BASTERDS borde - och kommer säkert - att hamna i filmhistorien. DISTRICT 9 är bara ännu en sommarblockbuster.

(Biopremiär 28/8)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar