torsdag 17 september 2009

Bio: Coco - livet före Chanel

Jag kan inte påstå att jag vet mycket om Coco Chanel. Jag vet snarare inget alls. Det enda jag kan skryta med vad gäller mode, är att jag festat i Pierre Cardins bubbelpalats. Två gånger, till och med.
Om Coco Chanel vet jag bara att hon hade ihop det med en nazist under kriget och att när Marilyn Monroe blev tillfrågad om vad hon hade på sig när hon sov, svarade hon "Två droppar Chanel No. 5".
Tydligen var Chanel den som befriade kvinnor från traditionella klänningar och korsetter och grejor, men det kan jag inte ta gift på.


I vilket fall, i franska filmen COCO - LIVET FÖRE CHANEL innehar Audrey Tautou titelrollen. Filmen öppnar på ett barnhem där systrarna Chanel växer upp, men vi förflyttas snabbt till något slags billigt sjapp i början av 1900-talet, där systrarna uppträder med en liten cabaretföreställning.
En slottsherre fattar tycke för den väldigt reserve-
rade Coco och bjuder hem henne till slottet, där hon stannar kvar. Där levs ett liv fyllt med fester och galanta damer, men Coco trivs inte och sitter mest och syr hattar.


En dag anländer den unge, stilige engelsmannen Boy (som har tjusig mustasch), och nu uppstår lite kärlek. Men Boy måste gifta sig men en annan hemma i England. Coco vill sy hattar. Hon åker till Paris och jobbar med hattar på heltid, innan hon startar upp sitt modehus. Och här slutar filmen.


Jag hade en hel del förhoppningar på COCO - LIVET FÖRE CHANEL. Dels för att
Audrey Tautou har huvudrollen, men även för att det hade varit intressant att se hur varu-
märket Chanel växte fram. Men detta får vi alltså inte se. Jag upplevde filmen som en besvikelse. Den utspelas nästan helt och hållet på slottet med omnejd, och det lyfter aldrig riktigt. Förvisso är Coco Chanel, åtminstone i Tautous tolkning, rätt kall och reserverad, men det blir aldrig riktigt passionerat. Storyn engagerar inte speciellt och romanserna är inte medryckande. Märkligt nog är det estetiskt inte heller speciellt omtumlande - foto och miljöer är överraskande grådaskigt, och dammodet under 1900-talets första decennier var ju rätt visset. Frisyrerna är hemska. Tautou dyker upp i ett par trevliga kreationer, men annars är det mest kärringkläder som gäller.


Och vad har hänt med Audrey Tautou? Hon ser märkligt sliten ut. Nu vet jag inte hur den riktiga Chanel såg ut, men Tautou ser ut att ha åldrats kraftigt på bara ett par år. Märkligt. På något otäckt sätt liknar hon Marika Lagerkrantz.


Dock är hon kylan till trots bra i rollen och ser cool ut när hon röker medan hon provar ut kläder till modeller.
 
Under filmens slutminut tonar färgerna över till svartvitt och det blir riktigt tjusigt - jag hade gärna sett hela filmen monokrom.

Nu låter jag nog mer negativ än jag egentligen är. COCO - LIVET FÖRE CHANEL är trots allt helt okej. Fast jag hade gärna sett Chanel svassa runt med en nazist. Förresten, är det någon som vet om det verkligen stämmer att det var Hugo Boss som designade Tysklands uniformer under kriget?


Kanske får vi se glimtar ur Chanels senare liv i några andra filmer. Det kommer en hel rad nu. Jan "Dobermann" Kounen har gjort COCO CHANEL & IGOR STRAVINSKY med Mads Mikkelsen som den senare. Förra året gjorde Christian "Scanners II" Duguay TV-filmen COCO CHANEL, och tydligen finns det fler.


Just det! Stora delar av filmen går Tautou omkring och ser ut som Tardis seriefigur Adèle Blanc-Sec. Konstigt att det nu är någon annan som ska spela Adèle i filmen.

 

 (Biopremiär 18/9)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar