onsdag 16 september 2009

Bio: The Age of Stupid

Jösses. Vad ska jag skriva om den här? Fan, jag vet faktiskt inte!
När jag bänkade mig på pressvisningen visste jag inte riktigt vad jag skulle få se. Enligt pressinbjudan skulle det vara "en
provokativ och tankeväckande sci-fi-drama-dokumentär om klimathotet, med Pete Postlethwaite".
Öh... Jaha?
Nu ska vi först göra en sak klart: som vuxen är jag väldigt, väldigt anti-
aktivism. Jag hatar aktivister och jag aktiverar mig inte själv. Visst kämpar vissa för behjärtansvärda saker, men varför måste de vara så tradiga och jobbiga? Varför inte bara spänna av och dra en fräckis. Förvisso behöver man inte gå så långt som jag, som aldrig skulle få för mig att källsortera annat än stora glasburkar och pappkartonger, och som aldrig köper ekologiska produkter eftersom det är dyrt, förpackningarna fula och ordet "ekologisk" låter äckligt. Och Dean Martin känns inte som en ekologisk källsorterare.
Dessutom är ju kött gott och nyttigt. Jag hatar djur. Nej, det gör jag inte. Bara lite grann. I synnerhet sälungar.
THE AGE OF STUPID är väl en behjärtansvärd film om klimathotet och den globala upvärmningen. Synd bara att den filmiskt är rätt ... kass.
Det börjar med riktigt vissna specialeffekter; framtida miljöer med översvämmade eller brinnande städer. Högt uppe i ett torn sitter Pete Postlethwaite och suckar "Varför hindrade vi det inte när vi kunde?". Han klickar på sin dator, vars skärm är filmduken, och vi får se diverse dokumentära klipp. En kille som överlevde Katrina i New Orleans. En indier som startar flygbolag. En 82-årig fransk alpinist. Ett engelskt par som försöker starta vindkraftverk. Med flera.

...Och det hela känns som 1970-
talets skol-TV. Filmen skriver oss på näsan med sina övertyd-
ligheter. I alla fall den otroligt fåniga inramningen med Postlethwaite.
Sedan tycker jag att de som medverkar i filmen är rätt trista typer. Det engelska paret är liksom inga partysnubbar.
Klimathotet ska man kanske ta på allvar. Kanske kan THE AGE OF STUPID få skolungdomar att få upp ögonen. Mina ögon fick den dock att slutas.
Filmen, som bara kommer att visas på digitala biografer,
kommer att ha (jag citerar:) "spektakulär global premiär med livesända inslag via satellit från New York, Himalaya och Arktis. Medverkar gör bland annat Kofi Annan, Brad Pitt och Radioheads Thom Yorke. Premiärvisning av THE AGE OF STUPID och livesänd paneldebatt och samtal med bland annat filmens regissör Franny Armstrong och huvudrollsinnehavaren Pete Postlethwaite. Kofi Annan talar om filmen och människans påverkan på klimatet och publiken världen över kan sms:a frågor som besvaras under kvällen."
Jag tänkte först låta bli att betygsätta filmen. Men det kan jag ju inte göra, när jag betygsätter allt annat. Jag vet inte vad jag ska ge THE AGE OF STUPID. Men ser jag bara på det filmiska, blir det inte mer än:


(Biopremiär: 22/9)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar