måndag 17 augusti 2009

DVD: Fanboys

FANBOYS (SF Video)

Jag trodde först att detta skulle vara något slags dokumentär om STAR WARS-nördar, eller möjligen en mockumentär. Men det visade sig att detta är en komedi från Weinsteins - om STAR WARS-nördar, förstås.
 FANBOYS utspelar sig 1999, ett par hundra dagar innan DET MÖRKA HOTET ska ha premiär. Ett gäng killar - och en killig tjej - är extrema STAR WARS-fans, riktigt ordentligt överdrivna sådana, och när det visar sig att en av dem har obotlig cancer och inte kommer att leva fram till premiären, beslutar de sig för att ge sig ut på en road trip till George Lucas gård för att stjäla en kopia. De råkar förstås ut för en del vilda äventyr på vägen, framför allt stöter de på ärkefienden: trekkies. STAR TREK-fantasterna förföljer STAR WARS-gänget och de drabbar samman vid olika tillfällen.
 Just de militanta STAR TREK-nördarna drar ner helhetsintrycket något. Visst är dessa roliga; det är trots allt töntigt med trekkies och här framställs de som fånigare än fånigast, men jag tycker att de går lite för långt med bataljerna. Vidare tycker jag att det hade varit intressantare om de gett en mer autentisk bild av Lucas tillhåll, i den här filmen är det mest som Dödsstjärnan och vakterna är klädda som robotarna i THX-1138. Å andra sidan innebär detta att inbrottet och incidenterna hos Lucas blir en pastisch på första STJÄRNORNAS KRIG (den riktiga filmen, alltså, inte de där nya mögfilmerna), med liknande händelser och bildvinklar.
 Slutligen har jag lite svårt för att en av killarna är döende i cancer. Weinsteins gillade inte heller detta och lät först klippa om filmen, men efter protester från fans, återinsattes scenerna, även om ett par snuttar visst saknas än. Men det spelar ingen roll, det är ju aldrig roligt med cancer, det ger filmen en lite bitter bismak och jag förstår inte riktigt varför de ville ha med ett så här pass allvarligt inslag i vad som i grunden är en fjantkomedi.
 Men i övrigt tycker jag att FANBOYS är överraskande rolig och jag skrattade och hade trevligt mest hela tiden. En massa kända ansikten passerar revy; Billy Dee Williams spelar domare, Carrie Fisher är läkare ("You're my only hope," säger cancerkillen) och Ray Park är kung fu-kunnig vakt. Förutom STAR WARS-skådisar medverkar Seth Rogen som STAR WARS-galen hallick, Kevin Smith dyker upp lite kort, liksom Danny Trejo, och bäst av allt är att William Shatner dyker upp som sig själv - det är han som fixar passerkort till Lucas gård åt gånget. Hur Shatner fick tag på dessa? "I'm William Shatner. I can fix everything!"
 Jag upptäckte att det 2003 kom en liten kortfilm från Nya Zeeland med samma titel och samma handling. Vad jag kan se, nämns inte denna alls i långfilmskomedin.

 Förhoppningsvis tyckte filmens huvudpersoner liksom jag att DET MÖRKA HOTET sög hästskit. Konstigt vore det annars. Det var roligare att gilla STJÄRNORNAS KRIG på 70-talet.


4 kommentarer:

Lucas Fulci sa...

Jag hittade en gammal Total-film idag och jag citerar inledningen till din artikel KUNDE ELVIS, KAN VI!
” Jag vet inte hur många gånger jag har sett Hanna Barberas barn Tv film Kiss meets the phantom of the park från 1978. Jag ser den en gång om året och tvingar alla som inte har sett den att se den. Den har inga om helst kvaliteter, om man inte som jag är gammal Kissfan, men samtidigt har den allt.”

Skulle inte detta kunna vara en film att skriva om? Eller lägga till rullande text-kommentarer som du gjort på 2 tidigare filmer?
Ser du denna en gång om året fortfarande?

Pidde Andersson sa...

Nä, jag hade den på VHS - och det är nu många år sen min sista VHS-spelare pajade. Numera ingår filmen i en av de där svindyra KISS-samlingarna, och även om den inte gjort det, är den ju inte i public domain, så jag kan inte göra en YouTube-version.
Jag tror jag skrev om den i en gammal kulfilmskrönika i NST, men jag är inte säker.

Jimmy Wallin sa...

den finns på youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=VFUDIhSHtQM&feature=related

Pidde Andersson sa...

Aha! Får jag ta och kolla in...

Skicka en kommentar