onsdag 15 juli 2009

Retro-DVD: Red Heat

RED HEAT (Universal)

Walter Hills RED HEAT från 1988 känns nästan som en lite bortglömd Schwarzeneggerfilm. Jag hade till och med glömt bort att det var Walter Hill som regisserat den. Dessutom är även Hill en regissör som känns lite bortglömd idag. Han var ju en robust, hårdslående regissör under 70- och 80-talen, men under 90-talet blev det allt tystare om honom. Kanske är hans stil ute? Här måste jag skjuta in att Walter Hills bästa film; THE LONG RIDERS (1980), kommer att återutges av Studio S inom en snar framtid.

En orsak till att jag glömt bort att det var Hill som låg bakom RED HEAT (som inte ska blandas ihop med WIP-filmen med samma namn och som har Brigitte Nielsen i huvudrollen), är att den inte riktigt ser ut som en Walter Hill-film. Filmen är producerad av Mario Kassar och Andrew Wajna och deras Carolco, det vill säga folket bakom RAMBO 2 och 3 och liknande filmer, och RED HEAT ser därför ut som en av alla dessa glassiga, feta actionfilmer som kom under 80-talet, medan Hills filmer annars brukar vara lite skitigare och mer avskalade.

Arnold Schwarzenegger är stenansiktet Ivan Danko, hård rysk snut med Grace Jones-frisyr. Danko är på jakt efter en knarkkung (Ed O'Ross, som var med i flera tunga actionsnurror på den här tiden) som lyckas fly från Moskva till Chicago, men Danko är inte den som är den, så han packar sin stora, ryska pickadoll och far efter.

Väl framme i USA paras Danko ihop med motormunnen Art Ridzik (James Belushi) som vill att den ryske kollegan ska hålla sig i skinnet och undrar om han tror att han är Dirty Harry - på vilket Danko svarar "Who's Dirty Harry?". Men självklart håller Danko sig inte i skinnet - han är ju Arnold Schwarzenegger och har en stor, rysk, insmugglad pickadoll. Så utan att röra en min, slår och skjuter han alla skurkarna i småbitar innan det är dags för ett avslutande chickenrace - med bussar.
 En orsak till att RED HEAT kommit i skymundan, är att den är alldeles för anonym. Den är inte specielt rolig, Danko fäller inga minnesvärda oneliners, och även om han nu ska föreställa totalt humorbefriad, blir det lite för mycket Terminator över figuren. I de andra, mindre Schwarzeneggerfilmerna, som HÅRDA BUD/RAW DEAL, hade han trots allt charm och fällde bra kommentarer ("Darling - you shouldn't drink and bake!").

Ett annat problem med den här filmen är James Belushi. Han är inte rolig, bara jobbig. Han hade mått bäst av ett skott i pannan på en gång. Kombinationen amerikansk och icke-amerikansk snut fungerade bättre i till exempel BLACK RAIN och för all del i RUSH HOUR, även om Chris Tucker hade mått bra av ett skott i pannan han med.

Men så har vi förstås de bra grejorna med RED HEAT. Självklart åsyftar jag de fläskiga actionscenerna. Framför allt finns här ett härligt homoerotiskt slagsmål i en rysk bastu, som fortsätter ut i snön, och den här fajten håller COMMANDO-klass. Men resten av eldstriderna och nävkamperna går inte av för hackor de heller, de är Walter Hill-brutala och bra. Ja, de är så pass brutala att Statens Biografbyrå såg rött när filmen kom och tog fram stora saxen. Jag minns att jag blev riktigt rejält förbannad när jag såg filmen på bio. Några år senare hittade jag den på svensk köpkassett för tjugo spänn i en lumphandel. Kassetten såg helt ny ut, och även om den hade originalaffischen på framsidan och svensk baksidestext, saknades angivande av distributör. Mycket märkligt. Det såg ut som en SF-video (eller Transfer). När jag tittade på kassetten saknades bolagslogga i början, men filmen var textad på svenska - och helt oklippt!

 När RED HEAT kom blev den mest omskriven därför att den var den första amerikanska film som fått tillstånd att spela in scener på Röda Torget i Moskva. Den stora frågan är väl varför just RED HEAT fick detta tillstånd. Men å andra sidan: varför inte?

En annan rolig detalj med filmen är att delar av James Horners filmmusik snoddes av John Woo och användes i THE KILLER! Med tanke på hur filmstudiorna i Asien brukar bete sig, kan man undra om de verkligen pröjsade för att använda låten...

Slutligen: varför i hela världen har den här DVD:n (som innehåller Making of och en radda annat bonusmaterial) försetts med ett så anskrämligt klipp och klistra-omslag? Vad var det för fel på originalaffischen? Belushis cigarrett, kanske?

7 kommentarer:

Bergting sa...

Red Heat har den något tveksamma äran att vara en av två filmer jag somnat på – på bio. Den andra var Den Blå filmen. Zzzz....

Pidde Andersson sa...

Jag har somnat på en hel del filmer. Främst under festivaler och liknande, när man ser fyra, fem, sex filmer om dagen. Och jag misstänker att jag nickade till på TRANSFORMERS 2...

Micke sa...

Jag är med i Red Heat :-D

Pidde Andersson sa...

Jasså? Som vaddå? Skåningen längst till vänster i scen 43?

Micke sa...

Sitter och dricker gratissprit i scenen på flygplatsen - fick ju inte gå nära Arnold då jag är längre än honom. hahah

Micke sa...

Btw mitt DVD ex av Red Heat är från 2001 och kommer från SandrewMetronome (Kinowelt)

Pidde Andersson sa...

Det verkar som om Universal har tagit över Sandrews Kinowelttitlar och slääpt dem på nytt med nya omslag. Jag fick hur många som helst.

Skicka en kommentar