fredag 10 juli 2009

Retro-DVD: Escape from New York

ESCAPE FROM NEW YORK/FLYKTEN FRÅN NEW YORK (Universal)

Den senaste månaden har Universal släppt en hel del 1970- och 80-talsfilm på nytt, varav jag nu mottagit en hel rad, så de närmaste veckorna kommer ni att kunna läsa recensioner av dessa här i TOPPRAFFEL!. Kul, tycker jag, eftersom många av de här är filmer jag såg på bio när de kom, men aldrig fått chans att recensera. Förrän nu.

Varför inte börja med John Carpenters FLYKTEN FRÅN NEW YORK (eller ESCAPE FROM NEW YORK som den visst ska heta nu; DVD-omslaget är på engelska) från 1981. Jag har nämnt både Carpenter och den här filmen i diverse texter de senaste sexton åren, och en del av er vet att jag aldrig varit någon större anhängare av John Carpenter. ALLA HELGONS BLODIGA NATT? Tuff filmmusik, men kom igen - Donald Pleasence står i en buske halva filmen. DIMMAN? Alldeles för tam och uddlös. Och då ska vi inte nämna majoriteten av de filmer Carpenter gjort de senaste tjugo åren. Däremot är THE THING fortfarande en väldigt bra film (jag såg nyligen originalet från 50-talet, och remaken är betydligt bättre), och eftersom jag är lite bäng, gillar jag VAMPIRES och MEMOIRS OF AN INVISIBLE MAN.

Men trendsättande FLYKTEN FRÅN NEW YORK, då? John Carpenter har aldrig varit någon vidare actionregissör. Skräck, ja, men action, nej. Se bara på floppen BIG TROUBLE IN LITTLE CHINA (vid premiären enbart framgångsrik i ett land: Sverige!) för en demonstration i hur man inte gör actionfilm.

Vidare har jag alltid tyckt att filmen ser märkligt billig ut. Som jag skrev i ett nummer av Magasin Defekt i mitten av 90-talet: FLYKTEN FRÅN NEW YORK ser ut som en billig, italiensk B-filmskopia på FLYKTEN FRÅN NEW YORK. För som jag nämnde i stycket här ovan, blev FLYKTEN trendsättande och fick fart på B-filmsfabrikerna i Italien och andra ställen, och ut sprutade verk som ESCAPE FROM THE BRONX och AFTER THE FALL OF NEW YORK. Filmer jag inte skulle ha något emot att se på DVD i Sverige.

Men så har vi då det som är bra med FLYKTEN FRÅN NEW YORK:

Först och främst det faktum att filmen utspelar sig i framtiden - 1997. Alla filmer som utspelar sig i en framtid som redan varit är förstås bra. Och ni minns väl vad som hände 1997? Just det. Jag gissar att alla redan sett filmen, men ändå: på grund av kraftigt ökande brottslighet har staten skärmat av Manhattan och gjort staden till ett enda stort fängelse. Där störtar ett flygplan i vilket presidenten sitter, och han bör ju inte häcka i en förfalen mardrömsstad. Därför rotar man fram gamle krigshjälten och numera fången Snake Plissken för att skicka in honom och frita presidenten mot att Snake återfår sin frihet. Om Snake nu skulle tackat nej till detta erbjudande, hade det ju inte blivit någon film, så han accepterar och hamnar i en värld där olika gäng kämpar mot varandra och Snake får tillfälle at panga med sin MAC-10.

Orakade Kurt Russell ser tuff ut med långt hår och lapp för ögat, och Snake Plissken är ju ett tufft namn. Men faktum är att Russell är en av den här filmens svagheter. Varför då? undrar ni i illa återhållen brunst. Jo, helt enkelt därför att han viskar fram sina repliker i något slags misslyckad Clint Eastwood-imitation. Innan Clintan blev gammal och fick världens skrovligaste röst, pratade han ju så - på riktigt. Kurt Russell pratar inte så. Det blir lite löjligt.

Men så har vi de riktigt bra grejorna med filmen:

Lee Van Cleef! Harry Dean Stanton! Isaac Hayes! Och Ernest Borgnine som taxichaffis! Borgnine, som i sina nyutkomna memoarer hävdar att han hållit sig ung genom att onanera mycket. Ja, och så har vi Adrienne Barbeau och Donald Pleasence som presidenten.

Jag tycker fortfarande att filmen ser lite billig ut och att den ibland är lite saggig (till och med actionscenerna är saggiga), men visst ser den bra ut på den här DVD:n, och med tanke på hur betydande filmen var måste man ha den i sin filmsamling. Som bonus finns dokumentären SNAKE PLISSKEN - MAN OF HONOR.

Den senkomna uppföljaren ESCAPE FROM L.A. (199X) bombade så pass kraftigt i USA att man i Sverige valde att släppa den direkt på video. Alla hatade filmen - utom jag. Jag kommer ihåg att jag fick en hel del fan för att jag tyckte den var mycket roligare än originalet. Men glöm inte bort att alla uppföljare med Bruce Campbell i en av rollerna per automatik är bättre än originalet!

8 kommentarer:

Heath Rodger sa...

Är själv ingen större anhängare av Carpenter men jag gillar denna filmen. Kul att du nämner Memoir of the invisible man. Scenen där Chevy Chase förklarar att de är skitsvårt att somna som osynlig (då man ser genom ögonlocken) var en oväntad iaktagelse som nog inte många tänkt på.

Adrienne Barbaeus lökar är aldrig fel... men kom igen Pidde!? Alla uppföljare som har Bruce Campbell i huvudrollen är automatiskt bättre än originalet??
Vad har From dusk till dawn 2 att mätas med ettan?

Pidde Andersson sa...

Äh, förstör nu inte mina unika åsikter och iakttagelser genom att komma här med FROM DUSK TILL DAWN 2 och annat mög jag förträngt!

Bergting sa...

Big Trouble in Little China är en av mina topp tio filmer, som iofs även innehåller Twister. Jag var ett stort Carpenter fan hela min uppväxt och borde alltså vara din diametrala motsats vilken även bevisas av att jag tycker The Thing sög fjärtar ur döda kameler när jag såg den igen. Stämningen är det inget fel på men pacingen. Jisses. Escape from L.A. klarade jag knappt av att se klart på. När han surfade höll jag på att dö.

Pidde Andersson sa...

TWISTER?! (Den anlände samtidigt som ESCAPE, så eventuelt kommer en recension av den med...)
Jag gillar pacingen i THE THING, det är så det ska vara. Långsamt och bra. Jag såg om BIG TROUBLE hos en polare häromåret. Hans fru frågade om vi kunde snabbspola, men det gick inte, eftersom den visades på TV.
Surfandet i ESCAPE FROM L.A. är ju bäst i hela filmen!

Bergting sa...

Snabbspola Big Trouble? Ursäkta, jag ska bara lägga mig i fosterställning och gråta okontrollerat en stund.

Thomas sa...

En av mina favorit-Carpenter-rullar är THEY LIVE. En perfekt blandning av B-filmskoncept (i ordets bästa bemärkelse), action och politiskt budskap. En av 80-talets bästa rullar!

Pidde Andersson sa...

Jag brukar lägga mig i fosterställning för jämnan, oftast när det är partaj. Dock gråter jag inte.

Pidde Andersson sa...

Jo, THEY LIVE är ju kul. Fast jag har samma invändning mot den som mot ESCAPE: den ser märkligt billig ut. Jag vet inte vad det beror på.
Jag gillar första halvan eller första två tredjedelarna av IN THE MOUTH OF MADNESS (tror den hette I SKRÄCKENS SKUGGA på svenska), en trevlig kombination av Stephen King och Lovecraft, innan filmen spårar ur lite.

Skicka en kommentar