lördag 11 juli 2009

DVD: The Lazarus Project

THE LAZARUS PROJECT (Sony Pictures)

Paul Walker från THE FAST AND THE FURIOUS-filmerna i en bioproduktion som går direkt på DVD i Sverige, något som inte är förvånande efter att ha sett filmen.
Ben har suttit i finkan och försöker leva ett normalt liv med sin söta fru (Piper Perabo från COYOYE UGLY) och lilla dotter. Men så friställs Ben från sitt jobb. Hans skumma brorsa dyker upp och vill ha med honom på en stöt. Desperat hänger Ben på, men stöten går åt helvete, folk dödas och Ben döms till döden, trots att han inte höll i något vapen.
Men efter att, symboliskt fastspänd på den krucifixformade britsen, ha injicerats med giftsprutan vaknar Ben upp och upptäcker att han märkligt nog jobbar som tillsyningsman på ett slags mentalsjukhus i ett litet samhälle i skogen. Där informeras han efter ett tag om att hans tidigare liv som kriminell är inbillning. Hans fru och dotter omkom i en eldsvåda och sedan dess har Ben varit patient på kliniken. Men så börjar det hända konstiga saker...
Den här thrillern har ett väldigt trist, osäljande omslag, vilket även öser på med diverse spoilers. Redan filmtiteln är en spoiler! Och baksidestexten berättar alldeles för mycket, närmare tre fjärdedelar av handlingen.
Filmen kan gå ut på två saker. Det finns två alternativ. Efter att ha läst baksidestexten och när man börjar titta på filmen, känns det onekligen som ännu en variant på Ambrose Bierces novell "An Occurence at Owl Creek Bridge", och filmer berättelsen inspirerat, som CARNIVAL OF SOULS och JACOBS INFERNO. Just det, kan det vara så att huvudpersonen dog i början och allt som händer är just drömmar? Det vill säga en av världens värsta klichéer?
Men sedan har vi ju då filmtiteln. THE LAZARUS PROJECT. Just Lazarus (Googla om du inte vet vem det var) återkommer i många berättelser och filmer med science fiction-tema. Oftast är det namnet på ett topphemligt projekt som går ut på att återuppliva döda, modell Universal Soldier och andra mer Frankensteinliknande varianter. Kan det i den här filmen vara så att Ben snoddes efter en fejkad avrättning för att utsättas för ett hemligt experiment?
Jepp, ett av de två alternativen jag nämner ovan stämmer. Jag tänker förstås inte avslöja viljet, om du nu tänker se filmen. Men jag tycker nog inte att du ska se den sömniga THE LAZARUS PROJECT. Vänta tills den kommer på TV om några år. Filmen är varken spännande, otäck eller intressant. Jag har sett allt förr och bättre gjort. Detta är lika stimulerande som en mugg ljummen buljong. Jag föredrar ett glas trevlig single malt.
...Å andra sidan, om du inte sett lika många filmer som jag och om du gillar buljong, kan du kanske uppskatta det här. Vad vet väl jag? Jag ska kanske inte komma här och komma!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar