fredag 24 juli 2009

DVD: H.P. Lovecrafts The Tomb

H.P. LOVECRAFT'S THE TOMB (Noble Entertainment)

"VARNING! Innehåller starkt provokativa och explicita våldsscener!" står det i en varningstriangel på omslaget till den här filmen. Det borde
snarare stå "VARNING! Ännu en film av Ulli Lommel och provocerande pissusel!". Alla som sett Lommels Serial Killer Collection vet vad de har att vänta sig.
 Tysken Ulli Lommel började som art house-snubbe i Tyskland, innan han kom till USA, där han gjorde den rätt udda skräckfilmen THE BOOGEY MAN, som fick den stora äran att visas upp i det beryktade Studio S-programmet 1980 och som distributören Studio S Entertainment kommer att släppa på DVD inom en snar framtid. Lommel gjorde ytterligare en rad B-filmer under 80-talet, men sedan blev det rätt tyst om honom. Jag vet inte vad han gjorde, han har kanske gjort film hela tiden, vad vet jag, men jag ska inte påstå att jag undrat.
 Men så kom Lommel för några år sedan på att man kan göra långfilm snabbt och billigt med videokamera, och genast kom det drösvis med skräckfilmer från honom. Jag har inte sett alla, men de jag sett är en ren pina att ta sig igenom. Ibland kan man skämta och säga att en film ser ut att ha spelats in på en dag - men i Lommels fall skulle jag inte bli förvånad om de verkligen ÄR inspelade på en dag vardera. De varar alla runt 80 minuter, har få miljöer, få skådisar, dialog och handling verkar improviserat och 75% av filmerna är utfyllnad med konstiga scener i slowmotion, filmsnuttar som spelas upp baklänges, omotiverade kameraåkningar och scener där folk inte gör någonting. Och så har Lommel öst på med en massa blod och kroppsdelar i gummi.
 På omslaget till den här står det att filmen är inspirerad av HP Lovecrafts novell "The tomb". Jag har inte järnkoll på Lovecraft och vet inte om han skrivit en novell med detta namn, men den kan knappast ha någonting gemensamt med den här ursäkten för film - mer än att namnet Charles Dexter Ward är snott från en annan, mer känd Lovecrafthistoria, och att den ene huvudpersonen hävdar att filmens mördare är besatt av Lovecraft.
 THE TOMB är snarare ett plagiat på SAW, fast med en budget på tre kronor och en familjepizza. Ett par blodiga och misshandlade människor vaknar upp i en lagerlokal (eller "förvaringshus" som det så lustigt står i baksidestexten) full av räliga dockor och prylar och likkistor och TV-monitorer som visar bilder på hur folk torteras och mördas. En mystisk kidnappare och mördare sitter gömd och pratar i en mikrofon och vill att de han tillfångatagit ska följa ledtrådar och avslöja hans identitet. Och sedan...
 ...händer det inte så mycket mer. Det händer i princip ingenting under de 81 minuter filmen varar. Ibland får vi se en kille jogga på en strand. Ibland får vi se en tjej gå över en parkeringsplats. Ibland får vi se en maskerad kvinna komma ridande. Ibland får vi se dessa scener uppspeedade. Ibland får vi se dem baklänges. Ibland får någon en yxa i päran. Ibland hittar man skrikande typer inspikade i likkistor. Vem är den mystiske mördaren? Vad vill han? Som om jag skulle bry mig...
 Återigen ser det ut som om filmen är inspelad på en dag. Det går i princip inte att titta på THE TOMB. Filmen är ett uthållighetstest. Grattis om du står ut till slutet.
 Du kommer att hata dig själv om du hyr eller köper THE TOMB.

 Filmen ingår förresten i Nobles skräckserie Dark Label. Innehållet i denna verkar bli väldigt ojämnt, men det finns åtminstone några bra, kommande titlar att se fram emot.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar