torsdag 30 juli 2009

Bio: Year One

Kritiken utomlands mot Harold Ramis' YEAR ONE har inte varit speciellt nådig, så jag hade inga större förväntningar när jag traskade bort till premiärvisningen - bolaget hade bestämt sig för att inte pressvisa filmen. Ännu märkligare blev det när biljettriverskan informerade oss om att bolaget även lyckats skicka fel kopia av filmen - den skulle därför denna kväll visas otextad. Inga problem för min del, tur att den inte var på finska. Och faktum är - vill man få alla dessa tonåriga bioterrorister att hålla käften under visningarna: visa filmerna utan text! Då tvingas de små kräken att sitta tysta, lyssna och koncentrera sig!
 I filmen är Jack Black och Michael Cera två inte speciellt lyckade grottmänniskor; Black är jägare, Cera är bärplockare och båda är sämst i stammen på det de gör. Dessutom har de ingen framgång med de brudar de är intresserade av. 
 En dag blir Black förbannad och biter i den förbjudna frukten i ett träd utanför byn och tror sig ha blivit överintelligent. Bettet i äpplet medför även att han förvisas frå byn. Av diverse skäl tvingas även Cera hänga på. Det dröjer inte länge innan de upptäcker att världen inte alls slutar bakom berget, och där hittar de Kain och Abel. Efter att Kain dräpt sin bror, blir de hembjudna till honom och hans familj - men där blir de tillfångatagna av romare, som även tjackat upp sig på resten av grottmänniskostammen.
 Black och Cera lyckas rymma, och springer på Abraham just som denne ska offra Isak. Abraham säger åt våra huvudpersoner att absolut inte gå till Sodom, och när Abraham dessutom påstår att Gud sagt åt honom att börja omskära folk, så beger sig Black och Cera till just Sodom, där det visar sig att deras vänner - inklusive brudarna de är kära i - hålls fångna. Där finns även ett riktigt kalaskex till prinsessa.
 Allvarligt talat: det här var väl inte så farligt? En kollega var riktigt upprörd efter visningen och tyckte det var världens jävla skit, men jag ska inte ljuga. Jag tyckte det var hyfsat kul. Framför allt något alldeles oerhört tramsigt och barnsligt. Jack Black äter bajs i en utdragen scen! Massor med skämt om genitalier! En eunuck kastar iväg sin ena testikel! Folk får saker i huvudet! Biljakt med långsamma, oxdragna kärror som gör grottmännen åksjuka! Under ett slagsmål skriker Black "Sodomize this!". 
 Vidare är filmen med ameri-
kanska mått mätt lite över-
raskande i sitt ifråga-
sättande av Gud och olika religioner, och fullkomligt obegripliga saker som omskärelse. De två grottmännen tror inte på högre makter utan tar dagen som den kommer. Vad mer? Jo, Vinnie Jones är med - och Sodoms prinsessa är ett vibrerande erotiskt knippe. 
 YEAR ONE känns ungefär som vissa delar av DET VÅRAS FÖR VÄRLDSHISTORIEN med mer kiss och bajs tillagt. Eller en remake på LIFE OF BRIAN gjord av några som aldrig sett LIFE OF BRIAN - och trodde den var full med kiss och bajs. Framför allt är YEAR ONE för lång. Den står ofta och stampar och kommer inte vidare. Den tjatar samma saker. Men den är i alla fall roligare än den där SNUTEN I VARUHUSET.

(Biopremiär 29/7)


0 kommentarer:

Skicka en kommentar