måndag 15 juni 2009

En film jag inte tänker skriva om

Igår såg jag THE RATS ARE COMING! THE WEREWOLVES ARE HERE! från 1972 av Andy Milligan. Jag har länge velat se en film av Andy Milligan. En del av er tycker kanske att det är konstigt att jag aldrig sett en Milliganfilm, med tanke på allt annat konstigt jag sett, men nej. Fast jag kan väl inte säga att jag aktivt letat efter hans filmer.

Andy Milligan var känd för att vara, tja, sämst och den mest amatörmässige. Han gjorde låg-låg-lågbudgetskräck på 16mm; filmer han skrev, fotograferade och regisserade själv, oftast på Staten Island. Fast i slutet av 1960- och början av 70-talet for han till London och sköt ett par filmer där. Milligan var sado-masochist, bög, fick aids och dog 1991. THE RATS ARE COMING! THE WEREWOLVES ARE HERE!, vilket måste vara en av filmhistoriens mest sanslösa filmtitlar, är en av filmerna han gjorde i England. Och den är totalt jävla osebar. Det går bara inte. Nu var förvisso kopian jag såg riktigt rutten; hoppig, suddig, och större delen av dialogen gick knappt att uppfatta. Och då är detta en dialogdriven film! Det händer absolut ingenting. En massa människor, jag tror det är en familj, sitter i ett slott och det ska vara 1800-tal (men i en utomhusscen i en idyllisk trädgård, hörs tutande bilar i bakgrunden). Och de pratar. Och pratar. Och pratar. Och jag undrar vad de hela handlar om. Jag fattar ingenting. En tjej kommer hem efter att ha varit i Skottland. Hon ska introducera sin nye fästman, som ser ut- och låter som en ung Michael Palin. Sedan händer det inte så mycket mer, förrän på slutet, då alla plötsligt förvandlas till varulvar. Dessförinnan har man fått se en tjej som plågar en fastbunden mus.

Det här var så extremt visset att jag bara kunde se tio-tjugo minuter i taget. Men jag gav mig fan på att se klart eländet, och jag undrar om filmen dessutom var censurklippt: vid ett par av de väldigt få våldsscenerna hoppar och skakar bilden och det klipps tvärt till nästa scen.

Vad tänkte drive in-publiken? Se inte den här filmen. Jag tänkte ju inte skriva om den. Men tydligen gjorde jag det ändå. (Några attackerande, människoätande råttor förekommer inte i filmen)

1 kommentarer:

Bergting sa...

Grymt snygg poster i alla fall!

Skicka en kommentar